Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Vasárnap lép életbe az egyszerűsített határellenőrzés

2019-12-12
14:12
2019-12-13
19:41
Forrás
Pannon RTV
Megegyezett a szerbiai és a magyarországi vámszolgálat a két ország közötti gyorsabb határátléptetésről az ünnepi időszakra vonatkozóan. A felek a horgosi határátkelőn egyeztettek a mai nap folyamán.

December 15-től a legminimálisabb ellenőrzéseket végzik majd a személyforgalomban január 15-ig. A könnyítéseket a törvénnyel összhangban végzik majd, hogy felgyorsuljon az átkelés. Bakai Kristóf Péter, a magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszakmai főigazgatója kitért arra is, hogy az EU-ban december 14-től szigorúbb előírások vannak érvényben a növényi termékek bevitelére vonatkozóan. Elmondta, elkezdték részletesen tájékoztatni az állampolgárokat a változásokról. Veselin Milošević, a szerbiai Vámhivatal igazgatóhelyettese leszögezte, a szerbiai szervek teljes egészében felkészültek az elkövetkező időszakra. Hozzátette, több embert alkalmaznak majd a szerbiai oldalon. A delegáció tagjai egyetértettek abban, hogy a hosszútávú megoldás egyértelműen a kapacitások bővítésében rejlik, újabb sávok megnyitásával és a teherjárművek átléptetésének korszerűsítésével.

Szombattól néhány almát vagy egyetlen fürt szőlőt sem vihetünk át a határon Magyarország irányába, az Európai Unió tagállamainak életbe lépő szigorításai miatt. A szabályozással a növénykárosítók terjedését szeretnék megakadályozni. Az új szabályzat előírja az útipoggyász kötelező ellenőrzését, és az eddigiekhez képest sokkal szigorúbban jár el a kis, azaz fogyasztási mennyiségű növények és növényi termékek esetében is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyes növényfajtáknál akár már egyetlen termés is csak növényegészségügyi bizonyítvány kíséretében vihető be az Európai Unió területére. Az illetékesek felhívják a polgárok figyelmét, hogy folyamatosan kövessék a magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal holnapját, a www.nebih.hu oldalt, ahol folyamatosan tájékoztatnak az újdonságokról.

határátlépés
szerb-magyar határ
határellenőrzés

Most

20:57, Frissítve: 21:19

Elhunyt Radomir Antić

Szerbia legsikeresebb labdarúgóedzője a Real Madridot, a Barcelonát és az Atletico Madridot is irányította.
19:01, Frissítve: 19:54

Kukorica vetőmag a termelőknek

Útjára indul az a 15 tonna kukorica vetőmag, amelyet az idősebb vajdasági termelők kapnak kézhez segítségül a rendkívüli helyzetre és a kijárási tilalomra való tekintettel.

Népszerű