Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Védekezzünk a vízóra szétfagyása ellen!

2019.12.03
16:23
2019.12.03
19:12
Forrás
Pannon RTV
A fagy nagy gondokat, többletkiadásokat okozhat, ugyanis a vízóra cseréje 5600 dinárba kerül, és a vízszámla is jelentősen megnövekedhet.
Pannon RTV/Szalai Adrián

Érdemes idejében megtenni a szükséges óvintézkedéseket. Fontos, hogy az akna teteje mindig le legyen fedve és szigetelve. A szabadkai Vízművek szakemberei szerint a lakatlan házakra is oda kell figyelni, mert ott fordul elő leggyakrabban, hogy szétfagy a vízóra vagy a vízvezetékek.

Futó Mihály udvarában a vízóra akna egy terasztető alatt van, de a melléképületek vezetékeinek kialakított aknát fentről semmi sem védi. Ezért télen általában letakarja kívülről, hogy ne folyjon bele az eső. Futó Mihály elmondta: „Így külön, mikor nincs az a nagyon nagy hideg, nem védjük, mélyen van a vízóra, 1 méterre körülbelül. Csak mikor jönnek a mínuszok, akkor szoktunk rá sztiroport, vagy valami régi kabátfélét, ilyen rongyokat rádobni. Máskülönben nem védjük. Még eddig nem fagyott be.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Sípos Erzsébet szerint az a legfontosabb, hogy elég mélyen legyen elhelyezve a vízóra. Nem használ semmilyen szigetelést, ennek ellenére az elmúlt 35 évben soha nem fagyott szét a vízóra. Sípos Erzsébet elmondta: „A vízórát külön nem kell, hogy védjük, mert ez szabály szerint lett csinálva. Tehát a mélysége 80, és a legnagyobb mínuszokba sem volt vele probléma. Szépen meg van csinálva a saht, és a teteje is nagyon jól zár, és külön védelem nem szükséges rá.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A vízóra letakarása előtt ajánlatos leolvasni az állást, megnézni, hogy esetleg csöpög-e, van-e rajta valamilyen deformáció. Ha minden rendben van, akkor lehet téliesíteni a vízóra aknát - mondják a szabadkai Vízművek szakemberei. A későbbiekben intő jel lehet, ha a lakásban nem, vagy csak alig jön víz a csapból. A szilánkokra tört üveg az óralapon, vagy az eldeformálódott számlálószerkezet már egyértelműen jelzi a bajt.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Pándzsity Eleonóra, munkatárs, Szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV: „A legegyszerűbb megoldás ilyenkor, ha hungarocell, azaz sztiropor lapokat alkalmazunk a vízóra aknák téliesítésére. Tehát méretre kivágunk sztiropor lapokat, és azokkal vonjuk be körben az aknát a vízóra körül. Akár a fedlap vagy saht fedlap tetejének az aljára is rögzíthetünk. Kívülről is letakarhatjuk. Tehát a vízóra aknába nem kell deszkákat, rongyokat, ilyesmiket tenni. Mindig oda kell figyelni, hogy a vízóra könnyedén hozzáférhető legyen a rendszeres leolvasás miatt.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A lakatlan házakra is gondolni kell télen, mert nagy károk keletkezhetnek - hangsúlyozta az illetékes. Fontos, hogy a tulajdonosok víztelenítsék a vízcsöveket, mert szétfagyhatnak, és a vízórák szigeteléséről is gondoskodniuk kell. Kárbejelentést a szabadkai Vízművek telefonszámán, a 024/557-711-es számon lehet tenni a nap 24 órájában.

vízóra
fagy
vízvezeték
károk
óvintézkedések
védekezés
Vízművek
Szabadka

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.