Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Védekezzünk a vízóra szétfagyása ellen!

2019-12-03
16:23
2019-12-03
19:12
Forrás
Pannon RTV
A fagy nagy gondokat, többletkiadásokat okozhat, ugyanis a vízóra cseréje 5600 dinárba kerül, és a vízszámla is jelentősen megnövekedhet.

Érdemes idejében megtenni a szükséges óvintézkedéseket. Fontos, hogy az akna teteje mindig le legyen fedve és szigetelve. A szabadkai Vízművek szakemberei szerint a lakatlan házakra is oda kell figyelni, mert ott fordul elő leggyakrabban, hogy szétfagy a vízóra vagy a vízvezetékek.

Futó Mihály udvarában a vízóra akna egy terasztető alatt van, de a melléképületek vezetékeinek kialakított aknát fentről semmi sem védi. Ezért télen általában letakarja kívülről, hogy ne folyjon bele az eső. Futó Mihály elmondta: „Így külön, mikor nincs az a nagyon nagy hideg, nem védjük, mélyen van a vízóra, 1 méterre körülbelül. Csak mikor jönnek a mínuszok, akkor szoktunk rá sztiroport, vagy valami régi kabátfélét, ilyen rongyokat rádobni. Máskülönben nem védjük. Még eddig nem fagyott be.”

Sípos Erzsébet szerint az a legfontosabb, hogy elég mélyen legyen elhelyezve a vízóra. Nem használ semmilyen szigetelést, ennek ellenére az elmúlt 35 évben soha nem fagyott szét a vízóra. Sípos Erzsébet elmondta: „A vízórát külön nem kell, hogy védjük, mert ez szabály szerint lett csinálva. Tehát a mélysége 80, és a legnagyobb mínuszokba sem volt vele probléma. Szépen meg van csinálva a saht, és a teteje is nagyon jól zár, és külön védelem nem szükséges rá.”

A vízóra letakarása előtt ajánlatos leolvasni az állást, megnézni, hogy esetleg csöpög-e, van-e rajta valamilyen deformáció. Ha minden rendben van, akkor lehet téliesíteni a vízóra aknát - mondják a szabadkai Vízművek szakemberei. A későbbiekben intő jel lehet, ha a lakásban nem, vagy csak alig jön víz a csapból. A szilánkokra tört üveg az óralapon, vagy az eldeformálódott számlálószerkezet már egyértelműen jelzi a bajt.

Pándzsity Eleonóra, munkatárs, Szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV: „A legegyszerűbb megoldás ilyenkor, ha hungarocell, azaz sztiropor lapokat alkalmazunk a vízóra aknák téliesítésére. Tehát méretre kivágunk sztiropor lapokat, és azokkal vonjuk be körben az aknát a vízóra körül. Akár a fedlap vagy saht fedlap tetejének az aljára is rögzíthetünk. Kívülről is letakarhatjuk. Tehát a vízóra aknába nem kell deszkákat, rongyokat, ilyesmiket tenni. Mindig oda kell figyelni, hogy a vízóra könnyedén hozzáférhető legyen a rendszeres leolvasás miatt.”

A lakatlan házakra is gondolni kell télen, mert nagy károk keletkezhetnek - hangsúlyozta az illetékes. Fontos, hogy a tulajdonosok víztelenítsék a vízcsöveket, mert szétfagyhatnak, és a vízórák szigeteléséről is gondoskodniuk kell. Kárbejelentést a szabadkai Vízművek telefonszámán, a 024/557-711-es számon lehet tenni a nap 24 órájában.

vízóra
fagy
vízvezeték
károk
óvintézkedések
védekezés
Vízművek
Szabadka

Most

14:48

Koronavírus-helyzet Szabadkán

15 személyt vizsgáltak meg az elmúlt 24 órában a szabadkai Covid-rendelőben - közülük három pácienst tartottak bent további kezelésre a Szabadkai Közkórház fertőzőosztályán.
14:42

Érkezik a lehűlés

Egy hidegfront töri meg az elmúlt napok meleg, nyárias időjárását. Az esti órákban esőzéssel, viharos erejű széllökésekkel érkezik Szerbiába a lehűlés nyugati irányból.
13:28, Frissítve: 13:34

Leopárdokkal erősít a Magyar Honvédség

Az illetékesek szerint a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében megrendelt Leopard 2-es harckocsikkal új fejezet nyílik a Magyar Honvédség életében.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.