Ugrás a tartalomra
FoNet

A Védelmi Minisztérium tanulmányt készít a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállításáról

2018.08.23
00:13
Forrás
VajdaságMA
A Védelmi Minisztérium megkezdte annak a tanulmánynak az elkészítését, amely a kötelező sorkatonai szolgálat ismételt bevezetésének lehetőségeit és módjait veszi számba, tudta meg az N1.

A minisztérium arra emlékeztet, hogy a sorkatonai szolgálatot soha nem is szüntették meg, a parlament 2011 januárjában meghozott határozatával csupán felfüggesztették a katonai szolgálatot.

„Azóta a sorkatonai szolgálat önkéntes elven működik, de továbbra is kötelező maradt a katonai nyilvántartásba történő felvétel és a szolgálat a tartalékos egységekben. Tekintettel arra, hogy a kötelező sorkatonai szolgálat felfüggesztésével abbamaradt az ország védelmére alkalmas polgárok szervezett kiképzése, a Védelmi Minisztérium a hivatásos katonaságról szóló döntés hatásait vizsgálja, és egy megfelelő megoldást keres, miközben megpróbálja felmérni a biztonsági kihívások, a kockázat és a fenyegetettség mértékét‟, nyilatkozták a minisztériumból az N1-nek.

Egyébként Magyarországon és Németországban is tervezik a kötelező katonaság újbóli bevezetését, Ausztriában pedig a katonai szolgálat meghosszabbítását.

sorkatonaság
Védelmi Minisztérium

Most

16:03, Frissítve: 17:19

Döntetlent játszott a TSC

A TSC a szerb Szuperliga tizenkilencedik fordulójában döntetlenre mérkőzött a niši Radnički ellen. A topolyai együttesnek a bírói ráadásban sikerült megmentenie az egy pontot, így maradt a táblázat alsó házában.
15:35

Továbbra is kétezernél kevesebb új fertőzött

Továbbra is kétezer alatt van az újonnan regisztrált koronavírusos betegek száma Szerbiában. A friss adatok szerint 1 884 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba a csaknem 16 ezer elvégzett tesztből. Vajdaságban mintegy 10 000 aktív fertőzöttről tudni.

Népszerű