Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

A védettségi igazolások a gyakorlatban

2021.10.25
14:22
2021.10.25
22:01
Forrás
Pannon RTV
A hétvégén zajlott a próbaidőszak a védettségi igazolások kapcsán, ekkor még nem büntettek az ellenőrök, de figyelmeztették a szabályokra a bulizókat. A döntésről egyébként megoszlanak a vélemények, a vendéglátósok tartanak a forgalomcsökkenéstől.
Pannon RTV/Bognár Róbert

Többnyire az a korosztály jár este tíz után bulizni, amely a legkisebb arányban is van beoltva. A hétvégén már számoltak be nagyobb jelentkezésről a védőoltás első adagjára Újvidéken, de az intézkedés tényleges hatékonyságát az idő fogja megmutatni.

Aleksandar Popović: „Úgy gondolom, hogy ez egy jó kezdeményezés, mivel mindenképp azt gondolom, hogy többet kell tenni annak kapcsán, hogy az emberek hogyan viselkednek jelenleg. Nem akarok most túl kritikus sem lenni, de úgy gondolom, hogy mindenkinek elege van már a koronavírusból, és lehet, hogy már nem is veszik komolyan. Nem tudom, nekem úgy tűnik, ha komolyabban vennék, előbb befejeződne, de ez van.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A vendéglátósok elsősorban a forgalom csökkenésétől tartanak. Kihívást jelenthet a már korábban bent tartózkodó emberek ellenőrzése és esetleges kiutasításuk is a szórakozóhelyről. Volt, aki tíz után inkább be is zárt, mások pedig kevesebb látogatóról számoltak be abban az időszakban.

Marko Mulić újvidéki vendéglátó menedzser: „Ami ezt a hétvégét és a szombatot illeti, jártak itt a kommunális és egészségügyi felügyelőségből, és konzultáltak velünk, hogyan hajtsuk végre ezeket az intézkedéseket. Alapjában véve 22 órától hajnali 1 óráig senki sem tartózkodhat a helyiségben védőoltás vagy negatív PCR-teszt igazolás nélkül, ami számunkra is egy kicsit gondot jelent, mivel azokat is ellenőriznünk kell időközben, akik már bent voltak.”

A szerbiai Közegészségügyi Egyesület felmérése alapján, habár növekszik az aggodalom a koronavírus-járvány miatt, a lakosság több mint egyharmada továbbra is határozatlan a védőoltás felvétele kapcsán. Ez az arány különösen magas a 18-tól 29 éves korosztály körében, ahol 62%, valamint a 30-39 éveseknek is több mint fele még határozatlan. A megkérdezettek 17 százaléka biztos nem, vagy valószínűleg nem venné fel a védőoltást.

védettségi igazolás
vendéglátó
Újvidék
kávézó
étterem

Most

19:22, Frissítve: 20:12

Ég a fenyőerdő Miskolc közelében, a Bükkben

Már mintegy száz hektárnyi területen ég a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút közelében - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.