Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

„A védőoltás nem a megfertőződést akadályozza meg, hanem a betegség lefolyására hat”

2021.11.20
15:01
2021.11.20
18:35
Forrás
Pannon RTV
Az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodájának vezetője Szubjektív című műsorunkban elmondta, a két védőoltást felvevők nagyrésze hat hónap elteltével is védett. A Marijan Ivanušával készült teljes beszélgetést vasárnap 17 órától láthatják.

A koronavírus elleni vakcinák hatékonysága nem abban nyilvánul meg, hogy megakadályozzák a fertőzést, hanem abban, hogy meggátolják a fertőzés súlyos lefolyását vagy az esetleges halálos kimenetelt - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodájának vezetője. Szubjektív című műsorunkban hozzátette, a két védőoltást felvevők nagyrésze hat hónap elteltével is védett, kevés az esély arra, hogy fertőzés esetén kórházba kerüljenek vagy intenzív osztályra.

Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodájának vezetője: „A hatékonysága csökken, amennyiben egy sokkal alacsonyabb kritériumot veszünk figyelembe, vagyis azt, hogy megfertőződhet-e valaki a védőoltást követően. Idővel valamilyen módon csökken a védelem. Az emberek egyharmada a rendesen felvett két védőoltást követően négy, öt, vagy hat hónappal később megfertőződhet, és a betegség enyhébb tüneteit mutathatja. Ennek ellenére ez továbbra is nagyon jó eredménynek számít, mivel ha valaki a betegség enyhe formájában szenved is a két rendes védőoltást követően, általában ezekben az emberekben nagyon alacsony mértékben van jelen a vírus. Annak az esélye így, hogy továbbadják a vírust másoknak, alacsonyabb azokhoz képest, akik nem oltatták be magukat.”

Marijan Ivanuša
védőoltás
vakcina

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.