Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

„A védőoltás nem a megfertőződést akadályozza meg, hanem a betegség lefolyására hat”

2021.11.20
15:01
2021.11.20
18:35
Forrás
Pannon RTV
Az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodájának vezetője Szubjektív című műsorunkban elmondta, a két védőoltást felvevők nagyrésze hat hónap elteltével is védett. A Marijan Ivanušával készült teljes beszélgetést vasárnap 17 órától láthatják.

A koronavírus elleni vakcinák hatékonysága nem abban nyilvánul meg, hogy megakadályozzák a fertőzést, hanem abban, hogy meggátolják a fertőzés súlyos lefolyását vagy az esetleges halálos kimenetelt - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodájának vezetője. Szubjektív című műsorunkban hozzátette, a két védőoltást felvevők nagyrésze hat hónap elteltével is védett, kevés az esély arra, hogy fertőzés esetén kórházba kerüljenek vagy intenzív osztályra.

Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodájának vezetője: „A hatékonysága csökken, amennyiben egy sokkal alacsonyabb kritériumot veszünk figyelembe, vagyis azt, hogy megfertőződhet-e valaki a védőoltást követően. Idővel valamilyen módon csökken a védelem. Az emberek egyharmada a rendesen felvett két védőoltást követően négy, öt, vagy hat hónappal később megfertőződhet, és a betegség enyhébb tüneteit mutathatja. Ennek ellenére ez továbbra is nagyon jó eredménynek számít, mivel ha valaki a betegség enyhe formájában szenved is a két rendes védőoltást követően, általában ezekben az emberekben nagyon alacsony mértékben van jelen a vírus. Annak az esélye így, hogy továbbadják a vírust másoknak, alacsonyabb azokhoz képest, akik nem oltatták be magukat.”

Marijan Ivanuša
védőoltás
vakcina

Most

16:05, Frissítve: 16:12

Ma van a Fogamzásgátlás Világnapja

A Fogamzásgátlás Világnapján az Újvidéki Egészségház előadást tartott középiskolások számára, ahol a résztvevők megtanulhatták, hogyan éljenek felelősségteljes nemi életet és milyen módszerekkel védekezhetnek.

Népszerű

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.