Ugrás a tartalomra
Gyakorlatok a kurzuson
Pannon RTV/Hernyák Zsóka

Végéhez érkezett a hatodik háromhetes Pető kurzus Zentán

2018-08-09
17:32
2018-08-09
20:34
Forrás
Pannon RTV
Ez alkalommal is a központi idegrendszeri károsodást szenvedő betegeken segítettek a fejlesztőpedagógiai foglalkozásokkal.
Gyakorlatok a kurzuson

Végéhez érkezett a hatodik háromhetes intenzív kurzus Zentán, amelyet a Semmelweis Egyetem Pető András Karának szakemberei tartottak. A fejlesztőpedagógiai foglalkozásokon huszonnyolcan vettek részt. A résztvevők között volt Török Antal Adáról. Szerinte a Pető-módszer segít a mozgásszervi panaszok leküzdésében. „Ez a második alkalom, hogy részt veszek a kurzuson. Májusban is volt egy. Akkor is sokat javítottak az állapotomon, és most szintén. Mentális és fizikai téren is sokat segítenek. Alapos munkát végeznek a konduktorok.”

A kurzus résztvevői

A Semmelweis Egyetem Pető András Karának szakemberei a közelmúltban Zentán és Szabadkán is végeztek szűréseket. Csuka Pál, a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának határon túli programkoordinátora: „A három hét alatt több mint 30 ember jelentkezett újra a programba. Ezeknek a szűrése történt meg. Ilyenkor felmérjük az állapotukat, a diagnózis szerint besoroljuk őket, és a következő kurzusra előjegyezzük őket, hogy beférjenek a csoportba.”

A kurzus résztvevői

Az eddigi alkalmakhoz hasonlóan különböző korú és különböző betegségben szenvedő páciensekkel egyaránt foglalkoztak a konduktorok - nyilatkozta Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke. „Volt babás csoport, volt mamás csoport, tehát a gyerekekkel folyt foglalkozás, és természetesen a szülőkkel is. Volt két Parkinson-betegeket gondozó csoport, és volt két stroke utáni állapotban lévő betegekkel foglalkozó csoport. Az egyik Parkinson-csoportban jól mozgó betegek vettek részt, a másikban pedig nehezebben mozgók. A stroke utáni állapotban lévőknél pedig volt fiatalabb felnőttekből álló csoport, és egy idősekből álló csoport.”

Idén várhatóan lesz még egy háromhetes intenzív kurzus.

Zenta
fejlesztőpedagógiai kurzus

Most

Népszerű

nő babakocsival, kisgyerekkel

Változik a családtámogatás rendszere Vajdaságban

A tartományi kormány megszüntette a harmadik gyermek után járó támogatást Vajdaságban, mivel a 2017.december 24-e után született gyermekek után ezentúl a szerb kormány folyósítja a támogatást.

Elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV munkatársa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV magyarkanizsai tudósítója, Aranytoll-díjas újságíró, kedves kollégánk. Tegnap töltötte be 65. életévét és vonult nyugdíjba.
Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.
Budai Dániel

Meghalt a 15 éves Budai Dániel

A szabadkai fiú az egyik belgrádi gyermekkórházban töltötte utolsó perceit. Budai Dánielnek szív- és tüdőátültetésre lett volna szüksége, amiről korábban a Pannon RTV is beszámolt.