Ugrás a tartalomra
Gyakorlatok a kurzuson
Pannon RTV/Hernyák Zsóka

Végéhez érkezett a hatodik háromhetes Pető kurzus Zentán

2018-08-09
17:32
2018-08-09
20:34
Forrás
Pannon RTV
Ez alkalommal is a központi idegrendszeri károsodást szenvedő betegeken segítettek a fejlesztőpedagógiai foglalkozásokkal.
Gyakorlatok a kurzuson

Végéhez érkezett a hatodik háromhetes intenzív kurzus Zentán, amelyet a Semmelweis Egyetem Pető András Karának szakemberei tartottak. A fejlesztőpedagógiai foglalkozásokon huszonnyolcan vettek részt. A résztvevők között volt Török Antal Adáról. Szerinte a Pető-módszer segít a mozgásszervi panaszok leküzdésében. „Ez a második alkalom, hogy részt veszek a kurzuson. Májusban is volt egy. Akkor is sokat javítottak az állapotomon, és most szintén. Mentális és fizikai téren is sokat segítenek. Alapos munkát végeznek a konduktorok.”

A kurzus résztvevői

A Semmelweis Egyetem Pető András Karának szakemberei a közelmúltban Zentán és Szabadkán is végeztek szűréseket. Csuka Pál, a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának határon túli programkoordinátora: „A három hét alatt több mint 30 ember jelentkezett újra a programba. Ezeknek a szűrése történt meg. Ilyenkor felmérjük az állapotukat, a diagnózis szerint besoroljuk őket, és a következő kurzusra előjegyezzük őket, hogy beférjenek a csoportba.”

A kurzus résztvevői

Az eddigi alkalmakhoz hasonlóan különböző korú és különböző betegségben szenvedő páciensekkel egyaránt foglalkoztak a konduktorok - nyilatkozta Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke. „Volt babás csoport, volt mamás csoport, tehát a gyerekekkel folyt foglalkozás, és természetesen a szülőkkel is. Volt két Parkinson-betegeket gondozó csoport, és volt két stroke utáni állapotban lévő betegekkel foglalkozó csoport. Az egyik Parkinson-csoportban jól mozgó betegek vettek részt, a másikban pedig nehezebben mozgók. A stroke utáni állapotban lévőknél pedig volt fiatalabb felnőttekből álló csoport, és egy idősekből álló csoport.”

Idén várhatóan lesz még egy háromhetes intenzív kurzus.

Zenta
fejlesztőpedagógiai kurzus

Kapcsolódó tartalmak

Most

23:55, Frissítve: 00:01

Tömeges állatpusztulás Versecnél

Két nap alatt mintegy hetven állat pusztult el Versecnél, jelenti a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület. A feltételezések szerint mérgezett gabonaszemek okozták az állatok elhullását.
23:00, Frissítve: 23:07

Az Opel is manipulált a károsanyag-kibocsátással

Elrendelte 96 ezer Opel autó visszahívását pénteken a német közúti közlekedési hatóság a Volkswagen csoport dízelbotrányában leleplezett visszaéléshez hasonló károsanyag-kibocsátási manipuláció miatt.
20:24, Frissítve: 20:53

Mintegy ezer ösztöndíjasa van az MNT-nek

A 2018/19-es tanévre 228 kezdő egyetemistával és főiskolással, valamint 59 demonstrátori ösztöndíjassal írtak alá szerződést az újvidéki Európa Kollégiumban megrendezett ünnepségen.
19:14, Frissítve: 19:21

Civil Piknik a hét végén

A kétnapos összejövetel célja különböző civil gyakorlatok bemutatása, megvitatása, egymás munkájának megismerése, új kapcsolatok kiépítése. Az idei rendezvény témája: A közösség segítő ereje.

Népszerű

utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.
Tisza

Holttestet emeltek ki Zentánál a Tiszából kedden

Meg nem erősített információk szerint a múlt pénteken hajnalban a hídról vízbe esett férfi testét vetette ki magából a folyó, és ezt fedezték fel a vízparton sétálók - írja a Magyar Szó.