Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Véget ér a tanév

2023.06.05
15:00
2023.06.06
09:42
Forrás
Pannon RTV
Ma véget ér a tanév Szerbiában az általános- és középiskolákban. Azok a diákok azonban, akik javítani szeretnének az osztályzataikon, ezt június 20-áig megtehetik. Az iskolákban igény szerint továbbra is biztosítani fogják a napközis foglalkozást

Hétfőn még gyermekzsivaj fogadta stábunkat a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola udvarában és a tantermekben is rendesen folyt a tanítás. Kedden azonban a szerb kormány utasítása értelmében lezárják az osztályzatokat és két héttel a tanév korábban tervezett vége előtt, befejeződik a tanítás minden szerbiai általános- és középiskolában. A palicsi iskolában pót-, illetve emelt szintű oktatás továbbra is zajlani fog, ugyanis a tanítók és a tanárok a még érvényes órarend szerint folyamatosan az iskolákban lesznek.

Bosznai Krisztiana, tanítónő, Miroslav Antić Általános Iskola, Palics: „Egy kicsit váratlanul ért minket, ezt megmondhatom őszintén, de szerintem sikerül, mert nagyba folyik a munka a gyerekekkel. Azoknak, akiknek evidens jegyeik vannak, tehát ötös, négyes, azoknak lezárjuk, aki viszont szeretne javítani, az a továbbiakban is lehetőséget kap erre.”

Az iskolákban továbbra is biztosítani fogják a napközis foglalkozást. Ennek szükségességéről minden iskolában a szülők megkérdezése után döntenek majd.

A palicsi Miroslav Antić Általános Iskolában eddig az elsős és a másodikos diákok részére volt biztosított a napközi. Az elkövetkező két hétben igény szerint erre továbbra is lesz lehetőség.

Sörös Márta, igazgató, Miroslav Antić Általános Iskola, Palics:
„ Akiknek tényleg nem megoldható családilag ez a felügyelet, akkor eljönnek ezekre a bizonyos pótórákra, emelt szintűre, a tanítónők itt vannak, a délelőtt első részében 11 óra, délig, és akkor ugyanúgy déltől napközis tanítónő lesz jelen, és folytatja a foglalkozást az elsős, másodikos tanulókkal, amíg a szülő nem jön érte.
- Nyolctól tizenegyig mit tegyen a szülő a gyermekével, amikor nem lesz oktatás?
- Akkor itt vagyunk, tehát azok, akik ezt igénylik pótórák, emelt szintűk, szakkörök keretében a tanítónő foglalkozik azzal a kis csoporttal, aki azt mondja, hogy tényleg nem tudja megoldani más módon.”

Az idei tanév lerövidítéséről szóló határozatát a szerb kormány nem hamarkodta el, jelentette ki Dragan Filipović. A belgrádi iskolaigazgatóság vezetője hangsúlyozta, a belgrádi iskolai lövöldözés, valamint a mladenovaci tömeggyilkosságok miatt hozott ilyen döntést a szerb kormány.

„Sokáig gondolkodtunk, és elmondhatom, hogy fantasztikus a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában a diákok visszajelzése. A múlt héten az 1100 tanulóból 850 tért vissza a tanításra, azonban a náluk jelentkező fáradtság annak a mutatója, hogy itt a pillanat, hogy más aktivitásokra összpontosítsunk az iskolákban, hogy a gyerekeket motiváljuk és elbeszélgessünk velük.”

A nyolcadikosok felkészülése a kisérettségikre, amelyeket június 21-én, 22-én és 23-án fognak megtartani, valamint a pótvizsgák is a korábbi terv szerint zajlanak.

tanév
középiskola
Miroslav Antić Általános Iskola
Palics
Bosznai Krisztiana
Sörös Márta
Dragan Filipović

Most

15:39, Frissítve: 16:05

Lóversenyt tartottak Zobnaticán

A versenyre az ország több pontjáról érkeztek résztvevők, de érdeklődők is. Hat galoppfutamon ötven ló és lovasa állt rajthoz. Az év harmadik lóversenyének legnagyobb nyereménye 1 millió 250 ezer dinár volt.
14:50, Frissítve: 16:08

Király Ilona asztalitenisz emléktorna Csókán

A versenyre Újvidékről és Magyarországról is érkeztek sportolók. Az esemény célja, hogy a sport szeretete és népszerűsítése mellett, méltó emléket állítsanak egy olyan nagyszerű sportolónak és edzőnek, mint Király Ilona-Piki volt.
12:38, Frissítve: 16:27

Megszentelték a terményt Horgoson

Megszentelték a terményt Horgoson, a Havas Boldogasszony-templomban. Az esemény a Szüreti Napok egyik legrégebbi és legnagyobb hagyománnyal rendelkező kísérőprogramja.

Népszerű

Október elsejétől érvényesek a nyugdíjas kártyák

Október elsejétől érvényesek az új nyugdíjas kártyák. Ezzel kapcsolatban ma újabb 16 intézménnyel írt alá szerződést a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. A kártya felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményeket kaphatnak.

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.