Ugrás a tartalomra

Véget ért az idei első Pető-kurzus Szabadkán

2023.02.03
14:15
2023.02.03
20:25
Forrás
Pannon RTV
A mozgásfejlesztő képzést és a szűrővizsgálatokat a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő gyermekek és felnőttek számára szervezték. A program ingyenes volt.

A Pető-kurzuson a központi idegrendszer-sérüléssel élő gyermekek, valamint a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, a stroke, az agyvérzés vagy baleset következtében kialakult idegrendszeri sérüléssel élő felnőttek vehettek részt.

Csuka Pál, igazgató, Kiemelt Nemzetközi és Nemzeti Szolgáltatási Központ, Semmelweis Egyetem: „A foglalkozáson a mozgásfejlesztés mellett ugyanúgy odafigyelünk a finom manipulációs fejlesztésre, az értelmi képességek, a szociális képességek fejlesztésére, az önkiszolgálási tevékenységeknek a fejlesztésére is. Ez egy komplex személyiségfejlesztés, amit itt végzünk.”

Somogyi Sándor évek óta jár a kurzusra. „Mikor parkinsonos lettem, akkor alkalom volt és Zentán becsatlakoztam ebbe a programba és szerencsére most már három éve itt van Szabadkán folytatás is. Nagyon jól esik és rettentő sokat jelent ez olyan szempontból, hogy a mindennapi tornához itt szedjük hozzá az ideákat, hogy miket csináljunk.”

A Szekeres László Alapítvány és a VM4K a Semmelweis Egyetem Pető András Karával együtt 2017 óta minden évben megszervezi az idegrendszeri fejlesztést és szűrést itt Vajdaságban. Kosányi Tamás, képzési szakreferens, VM4K: „Azt látjuk, hogy az elmúlt két hétben a jelentkezések folyamatosak voltak. Többen kerestek bennünket és ennek köszönhetően nyolc személy volt az, aki újonnan bekerült ebbe a programba és így elmondható, hogy az elmúlt két hétben napi rendszerességgel 24 személy járt ezekre a fejlesztésekre, amelyek között lényegében felnőttek találhatóak, de volt gyermek csoport is.”

Kosányi Tamás hozzátette, a jövőben is megszervezik a kurzust Vajdaságban. Azok, akiknek szükségük van ilyen fejlesztésre, bátran jelentkezzenek a 024/670-010-es telefonszámon.

Pető-kurzus

Most

09:36

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta Magyarország Védelmi Tanácsát a Karmelita kolostorba az Izraelt ért iráni légitámadások következményeinek értékelésére - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.

Megtalálták az eltűnt tinédzsereket

A Novi Pazar-i rendőrök vasárnap este megtalálták azt a két tinédzsert, akiknek eltűnését április 2-án jelentették – erősítette meg a rendőrség.