Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Szkocsovszki László

Véget ért az idei első Pető-kurzus Szabadkán

2023.02.03
14:15
2023.02.03
20:25
Forrás
Pannon RTV
A mozgásfejlesztő képzést és a szűrővizsgálatokat a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő gyermekek és felnőttek számára szervezték. A program ingyenes volt.

A Pető-kurzuson a központi idegrendszer-sérüléssel élő gyermekek, valamint a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, a stroke, az agyvérzés vagy baleset következtében kialakult idegrendszeri sérüléssel élő felnőttek vehettek részt.

Csuka Pál, igazgató, Kiemelt Nemzetközi és Nemzeti Szolgáltatási Központ, Semmelweis Egyetem: „A foglalkozáson a mozgásfejlesztés mellett ugyanúgy odafigyelünk a finom manipulációs fejlesztésre, az értelmi képességek, a szociális képességek fejlesztésére, az önkiszolgálási tevékenységeknek a fejlesztésére is. Ez egy komplex személyiségfejlesztés, amit itt végzünk.”

Somogyi Sándor évek óta jár a kurzusra. „Mikor parkinsonos lettem, akkor alkalom volt és Zentán becsatlakoztam ebbe a programba és szerencsére most már három éve itt van Szabadkán folytatás is. Nagyon jól esik és rettentő sokat jelent ez olyan szempontból, hogy a mindennapi tornához itt szedjük hozzá az ideákat, hogy miket csináljunk.”

A Szekeres László Alapítvány és a VM4K a Semmelweis Egyetem Pető András Karával együtt 2017 óta minden évben megszervezi az idegrendszeri fejlesztést és szűrést itt Vajdaságban. Kosányi Tamás, képzési szakreferens, VM4K: „Azt látjuk, hogy az elmúlt két hétben a jelentkezések folyamatosak voltak. Többen kerestek bennünket és ennek köszönhetően nyolc személy volt az, aki újonnan bekerült ebbe a programba és így elmondható, hogy az elmúlt két hétben napi rendszerességgel 24 személy járt ezekre a fejlesztésekre, amelyek között lényegében felnőttek találhatóak, de volt gyermek csoport is.”

Kosányi Tamás hozzátette, a jövőben is megszervezik a kurzust Vajdaságban. Azok, akiknek szükségük van ilyen fejlesztésre, bátran jelentkezzenek a 024/670-010-es telefonszámon.

Pető-kurzus

Most

16:27

Új kutat fúrnak Csantavéren

A régiek már elavultak, ezért december óta egy újat fúrnak, amely beüzemeltetése a nyár végén esedékes. A helyieknek egyébként szerencséjük van, mert a település talajában jó minőségű vízre lehet bukkanni, amely nem tartalmaz arzént.
15:02, Frissítve: 16:24

Emberek a kulisszák mögött

Renata Rudićtyal, a szabadkai Szabadegyetem oktatási programszervezőjével beszélgetett a Kortárs Galéria munkatársa, az emberek a kulisszák mögött című beszélgetős esten.
14:52, Frissítve: 16:25

Orvoshiánnyal küzd Magyarkanizsa község

Egyebek mellett erről is szó esett a Községi Képviselő-testület mai ülésén. Elfogadtak továbbá egy rendeletjavaslatot, amely az Európai Charta esélyegyenlőségi akciótervének helyi szintű megvalósítását irányozza elő.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.