Ugrás a tartalomra
Pixabay/bouassa/illusztráció

Véget ért a muszlim böjt

2021.05.13
10:46
Forrás
Szerbiai RTV, stat.gov.rs, ksh.hu
Véget ért a harmincnapos böjt, a ramadán a muszlim hívők számára.

Ilyenkor az iszlám vallást követők a hajnali imádságot követően örömüket fejezik ki az egy hónapos ramadáni önmegtartóztatás véget érésével. Hitük szerint a böjt betartásával tanúbizonyságot tesznek Allah iránti engedelmességükről. A böjt megtörésének ünnepe az iszlám hívői számára a második legnagyobb ünnep és három napig ülik. A muszlim többségű országokban állami ünnepnek számít, a hívek még hajnal előtt ünneplőbe öltözve mennek a dzsámikba, majd családi körben költik el a bőséges ebédet. A második nap a temetőket látogatják meg és tiszteletüket róják le az ősök előtt, a harmadik nap pedig a barátoké, a szomszédoké és a közösségé. A 2011-es népszámlálás szerint Szerbiában 222 ezer muszlim vallású él, ez az ország lakosságának 3,1 százalékát teszi ki, de ezek az adatok nem tartalmazzák Koszovó lakosságát. Magyarországon a szintén 2011-es összesítés szerint mintegy 5500-an vallották magukat Allah követőinek.

A ramadánt lezáró böjt megtörésének ünnepe alkalmából gratulált Aleksandar Vučić a muzulmán közösségnek. A szerb államfő köszöntőjében a szeretet, a tisztelet és megértés megerősítését kívánta a hívőknek.

ramadán
bajram

Most

22:56

Olaszország-Svájc 3-0

Az olasz labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte Svájc csapatát Rómában, az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, ezzel a nyolcaddöntőbe jutott.
20:17

A 6 hónapos Boško segítséget kér

Boško 2021. január 14-én született Újvidéken. Három hónapos volt, amikor a szüleinek feltűnt, hogy nem a korának megfelelően fejlődik. A vizsgálatok után jött a diagnózis: SMA1 - gerinc eredetű izom atrófia, 1. típus.
17:28, Frissítve: 19:53

Nyílt napok a szabadkai ATB Severben!

A szabadkai ATB Sever vállalat minden szerdán 12 órától nyílt napot szervez, a Mágneses mezők 6-os szám alatt található üzemében. A nyílt napok célja, hogy az érdeklődők megismerjék a vállalat nyújtott álláslehetőségeket.

Népszerű

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.