Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Vegyen házat, indítson vállalkozást - üzeni a vidékfejlesztési minisztérium

2023.02.21
12:58
2023.02.21
16:12
Forrás
Pannon RTV
Vállalkozás indítását serkentő támogatás bevezetését fontolgatják Szerbiában, a bejelentések szerint 10 ezer euróig terjedő vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a fiatalok, amennyiben elfogadják a döntéshozók a készülő tervezetet.

A vidékfejlesztési minisztérium egyúttal újabb falusi házvásárlási támogatási ciklust jelentett be, amely tíz nap múlva indulhat meg. Hatalmas az érdeklődés az udvarral rendelkező falusi házakhoz nyújtott támogatásra, naponta több mint egy tucat kérvény érkezik be, ezért nagyjából tíz nap múlva új programot indítanak. Peremvárosi területeken, mint amilyen Radanovác vagy Palics, nem lehet pályázni, de például Hajdújáráson, Királyhalmon, Noszán vagy Ludason igen. Csakis legalizált, lakható ingatlan jöhet szóba, vízzel és árammal, amelynek valós értéke nem haladhatja meg a tízezer eurót, tehát az állami támogatást önrésszel kiegészíteni nem lehet.

De vajon kik pályázhatnak?

Szügyi Rezső, ingatlanközvetítő: „Minden olyan személy, aki szerb állampolgár, Szerbiában állandó bejelentett lakhelye van, nem idősebb 45 évtől. Lehetnek házastársak, lehetnek élettársi kapcsolatban, de lehetnek önálló személyek is, mondjuk, akik egyedül nevelik a gyerekeiket, lehet ez férfi vagy nő."

Feltétel még a nagykorúság és a büntetlen előélet. Az egyetlen bökkenő, hogy az észak-bácskai térségben a falusi házak értéke már meghaladja a pályázatban meghatározott tízezer eurót.

Katona Róbert, elnök, Királyhalom HK: „Kisebb házak talán ilyen tízezer eurótól kezdődnek és az átlag az az, hogy olyan húszezer euró környékén kelnek el a házak a falu területén."

Újabb támogatásra is számíthatnak a fiatalok Szerbiában, a falusi házak mellett vállalkozás indítására is kaphatnak pénzt. A tervezet 10 ezer euróig terjedő támogatást irányoz elő azoknak, akik elhivatott célja, hogy vidéken boldoguljanak, és vállalkozzanak. De azok is számíthatnak majd a támogatásra, akik úgy döntenek, hogy a városokból a falvakba költöznek és vállalkoznak is, és igénylik a falusi házvásárlási támogatást. A jelentkezés várhatóan júniusig megkezdődhet.

A falusi élet előnye az összekovácsolt közösség és a számos vállalkozási lehetőség, mondják azok a fiatalok, akik ezt az életvitelt választották.

Vanger Edvin, termelő, Királyhalom: „Van ugye rengeteg lehetőség a mezőgazdaságban, de kis- és középvállalkozások kiépítésében is, hiszen nálunk, itt falun, nagyon kevés vállalkozás van, nagyon kevés üzlet, szinte határtalan a lehetőségek tárháza."

Milan Krkobabić vidékfejlesztési miniszter szerint a fiatalok maguk választhatják ki, milyen vállalkozásba kezdenének.

„Ők majd meglátják, milyen vállalkozás indítható be egy adott faluban. Gyakorlatilag minden, ami a falut élhetővé teszi. Nézzük meg, mondjuk nyitnak egy boltot, nincs bolt a legtöbb faluban, nyissanak boltot. Pénzt kapnak a beindításhoz. Vannak bizonyos kisipari tevékenységek, mint a gumijavító, mezőgazdasági gépek szervize. Vagy például sok kis településen, de még a nagyobb falvak környezetében sincs gyógyszertár. Hát akkor miért ne? Vagy fogászati rendelő felszerelésére. Ugyanígy visszahozhatjuk a régi mesterségeket is."

Az ígéretek szerint minden megvalósítható ötletet támogatni fog a szerb állam. De nem készpénzben. Egy műhely vagy egy gyógyszertár felszereléséhez a pályázónak össze kell állítania a szükséges felszerelések, szerszámok, vagy a bútorzat listáját, az illetékes minisztérium pedig az adott önkormányzattal megvásárolja ezt a jövendőbeli vállalkozónak, és az engedélyek beszerzésében is segít, magyarázta Krkobabić.

házvásárlás
vállalkozás
támogatás
Vidékfejlesztési Minisztérium
Milan Krkobabić
Katona Róbert
Szügyi Rezső
ingatlan
falusi ház

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.