Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A véradás fontosságára hívták fel a figyelmet az egyházi vezetők Szabadkán

2018.10.15
13:08
2018.10.15
17:02
Forrás
Pannon RTV
Közös véradással hívták fel a figyelmet a véradás fontosságára a római katolikus, a zsidó, a muszlim és a pravoszláv egyházi vezetők ma Szabadkán.

Az egyházi vezetők ezzel az összefogással szeretnék ösztönözni a polgárokat, hogy amennyiben egészségük engedi, adjanak vért és így is segítsenek embertársaiknak. Egy tűszúrás az ujjbegybe, egy másik pedig a karba - ennyi kellemetlenséggel jár, ha valaki úgy dönt hogy önkéntes véradó lesz. Ezzel pedig akár életet menthetünk - erre próbálták felhívni a figyelmet a vallási vezetők, hitbéli meggyőződésüktől függetlenül.

Dragan Stokin, pravoszláv pap: „Senkinek sem okoz problémát. Az egészséges emberek, ha három havonta eljönnek, és ezt elviselik, nem nagy kellemetlenség vért adni, nekünk semmiség, de van akinek az életet jelenti.”
Zdenko Gruber, ferences rendi szerzetes: „Együtt kell, hogy tegyünk a jó dolgokért. Ez nagyon egyszerű, szép és jó üzenet.”
Abdurrahman Salaji, muszlim imám: „Tegnap amikor a munkatársam értesített, hogy ma önkéntesen vért fogunk adni, gondolkodás nélkül válaszoltam, hogy jönni fogok.”

Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke hangsúlyozta, az egyházak közötti kiváló együttműködést is bizonyítja az ilyen jellegű összefogás. „A vallási és a felekezeti vezetők tudnak, bírnak és kell, hogy együttműködjenek és hogy állandó kontaktus és kapcsolat van köztük.”

Szabadkán egyébként több mint 5000 véradót tartanak nyilván. Minden egészséges, nagykorú személy adhat vért, a férfiak három-, a nők négyhavonta. Az észak-bácskai város transzfúziós osztályán munkanapokon 7 és 10 óra között várják az önkéntes véradókat.

egyház
véradás
önkéntes
Dragan Stokin
Zdenko Gruber
Abdurrahman Salaji
Szabados Róbert

Most

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.

Ki lett a parasztolimpia legjobbja?

Egy év kényszerpihenő után újra megtartották a Moholi Parasztolimpiát és Főzőversenyt, amely immáron hagyományosnak számító rendezvény a Tisza-mentén élő mezőgazdasággal foglalkozó emberek életében. Nagy volt az érdeklődés idén.