Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A véradás nem csak azon segít, aki kapja, hanem azon is, aki adja

2022.06.27
18:09
2022.06.27
20:28
Forrás
Pannon RTV
Rendkívüli véradási akciót tartottak hétfő délután Zentán a Vöröskereszt épületében. Ez már a tizedik szervezett véradás volt idén.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Már az első egy órában több mint húszan jelentkeztek a rendkívüli véradási akcióra. Sokan már többször is adtak vért, köztük a szajáni Tóth Orsolya, aki maga is az egészségügyben dolgozik. „Most adok negyedszer vért, én is egészségügyben dolgozom itt, Zentán, a kórházban, és tudom, tisztában vagyok a helyzettel, hogy milyen az, amikor nincs vér, és azért döntöttem el, hogy én is önkéntes véradó leszek.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy milyen nagy fontossággal bír a véradás. Nem csak azon segít, aki kapja, hanem azon is, aki adja.

Dr. Milica Vojinović, munkatárs, Vajdasági Vérátömlesztő Intézet: „Először is a véradó átesik egy vizsgálaton, így van lehetősége ellenőrizni az egészségi állapotát, megtudni néhány dolgot, például a vércsoportját. Emellett bizonyos mértékig az immunitás serkentése is megtörténik, magának a szervezetnek, hogy új vérsejteket hozzon létre. Tehát lehetősége van arra, hogy így is erősítse a szervezetét.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Zentán havi szinten tartanak véradási akciót. Az előírások szerint a férfiak háromhavonta, a nők pedig négyhavonta tudnak vért adni. Az önkéntesek 18 éves kortól egészen 65 éves korig lehetnek véradók. Idén ez a második rendkívüli, és egyben a tizedik véradási akció volt.

Đukić Teodóra, a Vöröskereszt zentai szervezetének munkatársa: „Ez azért fontos, mert a nyári hónapokban tudjuk, hogy kevesebb véradó tud eljutni a véradásokra, elmennek szabadságra, nyaralni, és a vérkészlet ilyenkor kisebb. Ezért nekünk arra kell törekedni, hogy minél többször tudjunk lehetőséget adni, hogy azok az emberek is eljöjjenek, akik esetleg délelőtt nem tudnak eljönni.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Egy véradással három ember életén is tudunk segíteni, így a szakemberek arra kérnek mindenkit, aki csak teheti, segítsen és adjon vért. Zentán a következő véradás július 18-án várható, Tornyoson és Felsőhegyen pedig július 19-én.

véradás
Zenta
Vöröskereszt
Teodora Đukić

Most

13:35

Búcsút tartottak Moholon

A Szent Mihály-kisbúcsú az egykori moholi zárdaiskola kápolnájának címünnepe, valamint a Moholról Doroszlóra induló gyalogos zarándokok Rózsafüzér Királynőjének szentelt és felajánlott fogadalmi napja is.
12:57, Frissítve: 13:05

Migránsügyben a helyzet változatlan

Tele van az erdő migránsokkal Szabadka külvárosában, a magyar határhoz közeli Makkhetes városrészben. A helyiek be sem mernek menni az egykor népszerű, hatalmas kirándulóhelyre.
11:56

Casper Ruud harmadik a világranglistán

A norvég Casper Ruud a szöuli negyeddöntős búcsúja után a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza a férfi teniszezők világranglistáján, melyet a spanyol Carlos Alcaraz vezet.
11:41, Frissítve: 11:48

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.