Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Véradás Zentán - mindig nagy érdeklődés övezi az akciót

2020.10.20
13:35
2020.10.20
17:37
Forrás
Pannon RTV
A humanitárius akciót havi rendszerességgel tartják meg.

Önkéntes véradási akciót tartottak ma délelőtt Zentán a Vöröskereszt irodájában. Már a délelőtt első felében több mint 30 véradó érkezett az akcióra. Csehák Andrea most adott először vért. „Nagyon izgatott voltam, és ideges, hogy mi hogyan fog történni, meg hogy néz ki a folyamat. De most így sokkal jobban vagyok.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A legtöbben már rutinos véradónak számítottak. Fő motivációjuk a segítségnyújtás. Milosavljević Ibolya, véradó: „1980 óta adok vért. 37-szer adtam már. Nem olyan sokat még, de így érzem jól magam, és remélem ki tudják használni.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A véradási rendszert 2018 elején központosították. Azóta ritkábban, de rendszeresen szervezik meg a Vöröskereszt munkatársai Vajdaság-szerte a véradási akciókat. Đukić Teodóra, munkatárs, Vöröskereszt, Zenta: „Havonta jönnek a véradók, és meghatározott napon tartjuk. Plakátokon, televízión és rádión keresztül informáljuk a véradókat. Emellett sms-t is kapnak, emlékeztetőül, hogy hol és mikor lesz a véradás, és népszerű.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Zentán legközelebb november 16-án és december 18-án szerveznek véradást. Emellett november 24-én a községhez tartozó falvakba is ellátogatnak a Vöröskereszt munkatársai. Először Tornyoson fogadják a helybélieket és a Keviből érkező véradókat, majd Felsőhegyen is megtartják az akciót.

véradás
Zenta
Đukić Teodóra
Vöröskereszt

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.