Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Véradási akció az MTTK-án

2020.10.20
09:46
2020.10.20
17:22
Forrás
Pannon RTV
Szerbia-szerte jelentősen csökkent a kórházak vértartaléka az utóbbi hónapokban. Ezért is van kiemelten jelentős szerepe minden egyes véradási akciónak.
Pannon RTV/Huszár Dániel

A Szabadkai Közkórház vérátömlesztő szolgálata rendszeresen, minden négy hónapban szervez önkéntes véradást a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. Kedd reggel már 8 órakor megtelt az a tanterem, amelyet a véradók számára rendeztek be, akik mindezt megelőzően egy alapos orvosi vizsgálaton estek át.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Lakatos Dániel, az MTTK harmadéves hallgatója most adott vért másodszor. Egészségügyi középiskolát fejezett, így tisztában van azzal, mennyire fontos a véradás. Az első véradáskor még nagyon izgult, most viszont már teljesen nyugodtan érkezett, hogy gyarapítsa az életet mentők táborát. „Ezek az ijesztgetések, hogy mennyire fáj, meg hogy kellemetlen érzés, az annyira nem volt. Tehát jó eltelt, igazából nem volt fájdalmas.”

Sinkovits Richárd másodéves hallgatónak ez volt a 11-ik véradása, de azt mondta, Szegeden vérplazmát is adott: „Jó érzés az is, hogy tudok segíteni másokon, másrészt viszont a szervezetnek is kell ez a frissítés, hogy a vére frissüljön. Egészségügy középiskolát fejeztem, így valamennyit még emlékszek ezekre. Szerintem fontos, hogy a szervezet vére felfrissüljön, illetve másoknak ezzel tudunk segíteni, akik rászorulnak, legyen szó balesetről, vagy bármi másról.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A terepi véradásokon a Szabadkai Közkórház vérátömlesztő osztálya dolgozóinak munkáját a szabadkai Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei segítik. Nevena Lukić, a szervezet szakmunkatársa szerint a jelenlegi helyzetben nagy segítséget jelentenek azok az intézmények, ahol rendszeresen szerveznek véradási akciót. Ilyen a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar is.

Nevena Lukić: „Nagy jelentősége van azért, mert a vértartalékok a minimumon vannak az egész országban. Ezért minden ilyen önkéntes véradási akción, amit a városunkban tartunk, fontos, hogy minél többen megjelenjenek. Ezek az ifjak pedig elsősorban egészségesek, fiatalok, tehát egyfajta célcsoport a véradás tekintetében.”

Önkéntes véradó lehet minden nagykorú, 18 és 65 év közötti egészséges személy, aki egy előzetes vizsgálaton esik át. Emellett kipihentnek kell lennie, és fontos az is, hogy egy keveset reggelizzen a véradás előtt, azt követően pedig ismét ennie kell és nagyobb mennyiségű folyadékot fogyasztania.

Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
MTTK
önkéntes véradás

Most

10:26

Mielőtt lemegy a nap

A múlt év egyik romantikus sikerkönyve, az És újra felkel a nap című regény után már Vajdaságban is kapható Pap Éva, író második könyve, a Mielőtt lemegy a nap.
09:50, Frissítve: 09:55

1416-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 82 beteg, és újabb 1416 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu, kiemelve: eddig 4 420 767 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 584 879-en már a második adag vakcinát is megkapták.
07:59, Frissítve: 08:14

Embercsempészbandát lepleztek le - Videóval!

Több száz illegális bevándorlót juttatott Nyugat-Európába egy öttagú banda, amelynek mindegyik tagját őrizetbe vették kedden - tette közzé a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).

Népszerű

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.

Sakálok Királyhalom környékén

A vadászok szerint a helyzet azért is aggasztó, mert a falkákban támadó ragadozók egyre inkább megritkítják a nemes vadállományt.

Mikor nyithatnak a kishatárátkelők?

Folyamatosan melegen tartjuk a témát, rámutatunk a probléma megoldásának fontosságára, de ehhez átcsoportosításokra van szükség – emelte ki Pásztor István a Közügyek stábjának adott interjújában.