Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Véradási akció a palicsi Vigadó teraszán

2020-06-13
14:28
2020-06-13
15:30
Forrás
Pannon RTV
Egy egység vérrel akár három emberéletet menthetünk meg. A Humánus szombat elnevezésű önkéntes véradási akcióban mintegy 100 ember adott ma vért a palicsi Vigadó teraszán.
Pannon RTV/Huszár Dániel

Az akciót a szabadkai Vöröskereszt és a Szabadkai Közkórház vérátömlesztő osztálya szervezte az önkéntes véradók világnapja alkalmából.

Az elsők között adott szombaton délelőtt vért a szabadkai Újhelyi Zoltán. Az elmúlt húsz évben már többször adott vért, sőt másokat is az önkéntes véradásra buzdít.

„Egészségügyi középiskolát végeztem, valószínűleg amiatt is gondoltam arra, és ezért választottam ezt a középiskolát is, mert szeretnék segíteni az embereknek, és ez csak egy hozománya annak, egy módja, hogyan tudunk segíteni az embereknek. Nem fájdalmas, és nem tart sokáig.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Palics kiváló helyszín arra, hogy az önkéntes véradás családi program legyen. Ezáltal a gyermekek is fiatal korban felismerhetik a véradás fontosságát - mondta el Sebők Zsolt, a szabadkai Vöröskereszt munkatársa.

„Alapdolog az, hogy a véradó felnőtt korú kell, 18-tól 65 éves korig. Törvényi szabályzás van, és ezt a véradók már tudják, amikor eljönnek ki kell tölteniük egy kérdőívet és orvosokkal átbeszélik a dolgokat. Majd itt elbírálják, hogy valaki adhat-e vért vagy nem, a szabályzás alapján.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A szabadkai Vöröskereszt rendszeresen szervez véradási akciókat a város területén. Legközelebb szerdán, Hajdújáráson adhatnak vért az önkéntesek.

Palics
véradás
jótékony
akció
önkéntes
Vöröskereszt
Szabadka
Közkórház

Most

10:05

Đoković beérte Federert

Novak Đoković világelső szerb teniszező a 310. hetet kezdte meg a férfi teniszezők ATP világranglistájának az élén, ezzel beérte az eddigi rekorder svájci Roger Federert.
09:53, Frissítve: 10:03

Juhtenyésztés: igen vagy nem?

Elégedetlenek a vajdasági juhtenyésztők, de bíznak abban, hogy a lassanként emelkedő árak miatt a jövőben is érdemes lesz birkák és bárányok tenyésztésével foglalkozni.
08:43

Pártok közti párbeszéd kezdődik

A szerb köztársasági parlament égisze alatt, az Európai Parlament közvetítésével a pártok közötti párbeszéd ma Ivica Dačićtyal, a szerb parlament elnökének videokonferenciájával kezdődik.
07:50, Frissítve: 09:08

Ma kezdődik a Berlinale

koronavírus-járvány miatt közönség és sztárok nélkül kezdődik hétfőn a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale), amelyen a szemle 71 éves történetében először egyszerre két magyar nagyjátékfilm is indul a legjobb filmnek járó Arany Medvéért.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.