Ugrás a tartalomra

A véradó három emberen segít, és a saját egészségét is szolgálja

2023.02.10
13:00
2023.02.10
17:04
Forrás
Pannon RTV
Önkéntes véradást tartott a Vöröskereszt a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézményben.

Az akciót szokásosan a Szabadkai Közkórház Transzfúziós Osztályával karöltve rendezték meg azonban ezen a helyszínen Szabadkán most először. A héten Horgoson, Hajdújáráson és Kispiacon is adhattak vért az önkéntesek.

Soha nem lehet elégszer ismételni, hogy minden személy lehet önkéntes véradó, ha egészséges és ha elmúlt 18, de még nincs 65 éves. Ha azonban az önkéntes antibiotikumos kezelésben részesült, akkor az illetékesek azt tanácsolják, legalább két hetet ne adjon vért. Boros Zoltán, Szabadka: „Szerintem jó dolog az, ha segítünk másokon és a magunk számára is egy kis vizsgálat, hogy rendben van-e a szervezetünk. Véradás után jól érzem magam, mint minden előző alkalommal, semmi gond nincs.”

Először szerveztek önkéntes véradást Szabadkán a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézményben. Katona Novák Ágnes, megbízott igazgató, Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény, Szabadka: „A szülők körében felmérést tartottunk és úgy láttuk, hogy igény van rá. Ezért megkértük a Szabadkai Közkórház Transzfúziós Osztályát, hogy ha partnerek, akkor jöjjenek és megszervezzük ezt az akciót. ”

Stabil illetve elfogadható vérkészletekkel rendelkeznek Észak-Bácskában, azonban mint mondták az illetékesek az utóbbi időben jóval kevesebben adnak vért mint régebben. A szabadkai Vöröskereszt munkatársai motivációs előadásokkal igyekeznek serkenteni a fiatalokat hogy legyenek önkéntes véradók, mert a véradás nemcsak a véradó egészségét szolgálja, hanem az egy alkalommal adott 450 milliliter vérrel három emberen segíthet.

Nevena Lukić, szabadkai szakmunkatárs, Vöröskereszt: „Amikor vért adunk, a férfiak minden három hónapban, a nők pedig minden négy hónapban adhatnak vért, ugyanakkor leellenőrzik az egészségüket is. Megvizsgáljuk többek között a hemoglobin szintet és az egészségi állapotát is. Ez az első haszon, hogy teljesen ingyenesen van egy egészségügyi vizsgálata, különben ha nem vagyunk betegek mikor mennénk el orvosi vizsgálatra? Másodsorban, amikor vért adunk, a sejtjeink regenerálódnak, újak keletkeznek, mi úgy mondjuk, hogy véradással eddzük a vérelemeinket és jót teszünk az egészségünknek.”

Az önkéntes véradási akció két órája alatt összesen 6-an adtak vért, szülők és az intézmény dolgozói.

véradás
véradás
Véradási akció
véradó
Vöröskereszt
Szabadka
Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény

Most

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.