Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

A verbásziakra is gondolt az MNT

2021.11.18
18:36
2022.04.30
10:40
Forrás
Pannon RTV
Okostelevíziót kapott Verbászon a magyar napközit működtető Szirmai Károly Művelődési Egyesület. Az új felszerelést a Magyar Nemzeti Tanács biztosította.

Magyar osztályok már nincsenek Verbászon, de 2015-ben újraindult a magyar nyelvű foglalkozás az óvodában, közel két évtizednyi kihagyás után. Andrijašević Anetta, diák, Verbász: „Nagyon segített az, hogy bírok magyarul tanulni, és hogy bírok tanulni verseket, meg meséket, és segített az óvoda is, hogy mentem oda, és hogy magyarul tanultam.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A verbászi Szirmai Károly Művelődési Egyesület heti két alkalommal tart műhelymunkákat magyar nyelven, nyelvtanulás és -ápolás céljából. Kaszás Éva, oktató, Szirmai Károly Művelődési Egyesület, Verbász: „11-12 gyerekről van szó, ez most változó. Sajnos a covid-19 rányomta a hatását, úgyhogy most az utóbbi időben változó a létszám. Viszont itt van kisiskolásoktól kezdve, többnyire óvodások és kisiskolások, de megjelennek idősebb gyerekek is, akik szeretnének magyarul tanulni.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Általános iskolai szintű oktatás magyar nyelven a szomszédos Kúlán van, ahova a gyerekek az iskolabusszal járnak. Bogáncs Andrijašević Lívia, verbászi elnök, VMSZ: „A magyarságnak ez nagyon fontos, a verbászi községnek, hogy a Magyar Nemzeti Tanács mellettünk áll minden szempontból, kezdve az iskolautaztatással, a különböző könyvadományokkal, egészen a különböző fesztiválokig és rendezvényekig.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A Magyar Nemzeti Tanács által ajándékozott okostelevízióval a műhelymunkákat szeretnék még sikeresebbé tenni. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „A nyelvtanulást szeretnénk segíteni azzal, hogy ide ajándékba hoztunk egy okostelevíziót, amelynek az összege mintegy 100 ezer dinár, és könyveket is biztosítottunk a tanárnőnek ahhoz, hogy könnyebben tudjon a gyermekekkel foglalkozni, és hogy ezáltal érdekesebbé tegyük az órákat.”

A magyar nyelvű műhelymunkákon szerb anyanyelvű gyerekek is részt vesznek, akik szerepeltek már sikeresen versmondó versenyeken is

Verbász
okostelevízió
okostévé
MNT
Jerasz Anikó
Kaszás Éva
Bogáncs Andrijašević Lívia
Magyar Nemzeti Tanács

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:29, Frissítve: 16:15

Szörnyella de Frász Darth Vaderrel ropta

Farsangi táncházat tartottak a zombori Magyar Polgári Kaszinóban. A mulatságon a környék apraja és nagyja is részt vett. A gyerekek jó hangulatáról a Duhaj Zenekar gondoskodott, a szervezők pedig fánkkal és üdítővel is kedveskedtek a résztvevőknek.
14:23, Frissítve: 16:24

„Csak menni akarok tovább”

A folyamatos rendőrségi akciók sem tartják távol a migránsok egy részét Horgos környékéről. A falu melletti tanyákon továbbra is kisebb csoportokban rejtőzködnek az illegális bevándorlók.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.