Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Vermes Lajosról szóló táblákat helyeztek el a Palicsi-tó partján

2021.07.29
15:13
2021.07.29
17:03
Forrás
Pannon RTV
A Palicsi Olimpiai Játékok kezdetéről és a verseny megálmodójáról, Vermes Lajosról szóló táblákat helyeztek el a Palicsi-tó partján. A sportolóról elnevezett sétányon 18 hatnyelvű, régi fényképekkel ellátott tábla ismerteti ezután Vermes munkásságát.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

A Palicsi-tó partján sétálva, a Vermes Lajos sétányon, 18 tábla látható a település sportmúltját ismertetve. A táblákon fényképek láthatók, egyebek között a Palicsi Olimpiai Játékokról, amelynek megálmodója Vermes Lajos, szabadkai születésű magyar sportoló volt.

Unokája, Vermes Mihály a táblák ünnepélyes átadóján elmondta, nagyapja a Budapesten végzett tanulmányai során kapott ihletet a Palicsi Olimpiai Játékok megszervezésére az ókori olimpiák mintájára.

„Egy nagyon érdekes könyvet adtak ki a budapesti Magyar Olimpiai és Sportmúzeum gondozásában, azzal a címmel, hogy Vermes Lajos, az első magyar sportfényképész. Itt érdekes adatokra leltem, többek között arra, hogy 1896-ban Pierre de Coubertin báró a nagyapámat is meghívta, illetve nem név szerint, hanem a sportklubjának küldött egy meghívólevelet, de ő fontosabbnak tartotta, legalábbis ahogy írja ebben a budapesti kiadványban, fontosabbnak tartotta a saját palicsi sportjátékoknak a folytatását.”

Vermes Lajos fivéreivel 1880-ban szervezte meg a Palicsi Olimpiai Játékokat, 16 évvel megelőzve Pierre de Coubertin báró modern kori olimpiai játékait Athénban. Vermes Lajos olimpiai játékainak köszönhetően épült fel a Bagoly-vár épülete, a mai Lujza-villa, a mai Halászcsárda is, valamint a szabadkai villamos is ennek az eseménynek jegyében épült. Ez az esemény alapozta meg azt is, hogy Szabadka igazi sportvárossá nőtte ki magát.

Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke: „A városi politikánk egyik sarkalatos köve az, hogy a régi nagyjaink emlékét megőrizzük. A régi nagyok körében Vermes Lajosnak mindenképpen kiemelt helye van. Hiszen a világ neki köszönheti az olimpia mozgalmát. 1880-ban Palicson már Olimpiát szervezett Vermes Lajos 16 évvel az első modern kori, athéni olimpiai játékok megrendezését megelőzően. Tehát Vermes Lajos utat mutatott, utat tört és neki köszönhetünk számos olyan épületet, amelyek a palicsi olimpiára való tekintettel épültek ki a 19. század végén, 20. század elején.”

A táblák hatnyelvűek, a négy Szabadkán hivatalos nyelv mellett angolul és németül is olvashatók. A 100 ezer dináros beruházást a tartományi nemzeti közösségi titkárság pénzelte és a fejlesztést a Palics-Ludas Közvállalat valósította meg.

Vermes Lajos
Palics
tábla
Palicsi Olimpiai Játékok
Vermes Mihály

Most

09:00

Kezdődik az egyezkedés a minimálbérről

Augusztus 15-től szeptember 15-ig van idejük megbeszélni a minimálbér emelésének mértékét a szakszervezeteknek és a munkáltatóknak. Ha addig nem születik döntés, a kormány fogja azt meghatározni.

Népszerű