Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Versenyképes tudást biztosítanak a zentai MATE képzései

2023.01.24
12:10
2023.01.24
15:51
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági gazdáknak is lehetőségük van magas szinten megismerkedni az agráriumban tapasztalható innovációkkal. Ez pedig manapság elengedhetetlen a versenyképességhez.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában júniusig várják azon személyek jelentkezését, akik a mezőgazdaságban képzelik a jövőjüket. Az elmúlt évek során egyre nagyobb népszerűségnek örvend az agrárium szakágainak felsőfokú oktatása a zentai Konzultációs Központban. A hallgatóknak kiváló perspektívát jelent, hiszen a meglévő gazdaságuk, vagy munkahelyük mellett éppúgy el tudják sajátítani a tananyagot, mint azok a diákok, akik a középfokú tanulmányaik után jelentkeznek a képzésekre.

Dr. Kulcsár Sarolta, a MATE Konzultációs Központ oktatója: "A MATE zentai Konzultációs Központja 1996 óta tevékenykedik a vajdasági térségben, így 514 végzett alapképzéses hallgatónk van jelen pillanatban a térségben. Ezek többsége itt hasznosítja a megszerzett tudást a vajdasági térségben. Családi gazdaságokban vagy pedig különböző cégek szakembereiként. Nem olyan régen, 5 éve megindult az MSC képzés itt a Konzultációs Központban, így 16 végzett MSC hallgatónk is van már."

Pannon RTV

A képzés megléte elengedhetetlen a térségben, hiszen a Vajdaságban is tapasztalható innováció kérdése többnyire az ismerkedés fázisában van, pont azért, mert sokan azt gondolják, hogy ez rájuk nem vonatkozik, ez csak a nagyok privilégiuma. A zentai oktatási intézmény arra törekszik, hogy az újításokat a tudásbővítés módszerével megismertesse mindenkivel - hangsúlyozta dr. Lengyel László agrármérnök.

"Analizáltuk most ősszel a tavalyi év történéseit, ami nagyon sok innovációt hozott, hiszen a gyakorló gazdálkodók számára is újdonság volt ez a típusú szárazság, ami tavaly volt tapasztalható. Egy youtube csatornán a Téli Online Gazdafórumon követni tudják az emberek azokat az ötleteket, tapasztalatokat, meglátásokat, amiket a szakemberek ennek kapcsán fel tudtak hozni."

Innováció tapasztalható az ágazat minden területén, akár szenzorok, gépi eszközök vagy akár egy okostelefon alkalmazása kapcsán, amely ismereteket a hallgatók a képzés idején el tud sajátítani. Egyébként a kertészmérnöki és mezőgazdasági mérnöki alapszakra valamint a vidékfejlesztési és kertészmérnöki MSC képzésre bárki jelentkezhet június közepéig.

MATE
képzés
agrárium
Zenta

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.