Ugrás a tartalomra

Versenyképes tudást biztosítanak a zentai MATE képzései

2023.01.24
12:10
2023.01.24
15:51
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági gazdáknak is lehetőségük van magas szinten megismerkedni az agráriumban tapasztalható innovációkkal. Ez pedig manapság elengedhetetlen a versenyképességhez.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában júniusig várják azon személyek jelentkezését, akik a mezőgazdaságban képzelik a jövőjüket. Az elmúlt évek során egyre nagyobb népszerűségnek örvend az agrárium szakágainak felsőfokú oktatása a zentai Konzultációs Központban. A hallgatóknak kiváló perspektívát jelent, hiszen a meglévő gazdaságuk, vagy munkahelyük mellett éppúgy el tudják sajátítani a tananyagot, mint azok a diákok, akik a középfokú tanulmányaik után jelentkeznek a képzésekre.

Dr. Kulcsár Sarolta, a MATE Konzultációs Központ oktatója: "A MATE zentai Konzultációs Központja 1996 óta tevékenykedik a vajdasági térségben, így 514 végzett alapképzéses hallgatónk van jelen pillanatban a térségben. Ezek többsége itt hasznosítja a megszerzett tudást a vajdasági térségben. Családi gazdaságokban vagy pedig különböző cégek szakembereiként. Nem olyan régen, 5 éve megindult az MSC képzés itt a Konzultációs Központban, így 16 végzett MSC hallgatónk is van már."

A képzés megléte elengedhetetlen a térségben, hiszen a Vajdaságban is tapasztalható innováció kérdése többnyire az ismerkedés fázisában van, pont azért, mert sokan azt gondolják, hogy ez rájuk nem vonatkozik, ez csak a nagyok privilégiuma. A zentai oktatási intézmény arra törekszik, hogy az újításokat a tudásbővítés módszerével megismertesse mindenkivel - hangsúlyozta dr. Lengyel László agrármérnök.

"Analizáltuk most ősszel a tavalyi év történéseit, ami nagyon sok innovációt hozott, hiszen a gyakorló gazdálkodók számára is újdonság volt ez a típusú szárazság, ami tavaly volt tapasztalható. Egy youtube csatornán a Téli Online Gazdafórumon követni tudják az emberek azokat az ötleteket, tapasztalatokat, meglátásokat, amiket a szakemberek ennek kapcsán fel tudtak hozni."

Innováció tapasztalható az ágazat minden területén, akár szenzorok, gépi eszközök vagy akár egy okostelefon alkalmazása kapcsán, amely ismereteket a hallgatók a képzés idején el tud sajátítani. Egyébként a kertészmérnöki és mezőgazdasági mérnöki alapszakra valamint a vidékfejlesztési és kertészmérnöki MSC képzésre bárki jelentkezhet június közepéig.

MATE
képzés
agrárium
Zenta

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.