Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Versnap Kúlán

2020.09.19
18:17
2020.09.19
20:02
Forrás
Pannon RTV
Egy hétvégén, két napon át tart a műhelymunka, amely kiemelt hangsúlyt fektet a versválasztásra.

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete ebben az évben két szórványtelepülésre is elviszi anyanyelvápoló, tehetséggondozó műhelyét. Most Kulán, a Népkör Magyar Művelődési Központban folyt a szakmai képzés a magyar gyerekek számára, a jövő hónapban pedig Székelykevére látogatnak el.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Csaknem húsz gyerek vett részt a foglalkozáson. Hugyik Sára azt mondja, rövid idő alatt sokat megtanult. Abban bízik, hogy hamarosan hasonló foglalkozást szerveznek majd Kúlán: „Először, amikor ideértünk, játszottunk egy bemutatkozós játékot, elmondtuk, hogy mi jellemző ránk. Volt egy külön foglalkozás, légzéssel, beszédtechnikával és artikulációval foglalkoztunk.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Mess Attila játékos formában adta át a gyerekeknek színpadi fellépéseinek élményeit: „Eljöttünk egyet játszani velük. Kicsit arra fókuszálni, amit, mondjuk a színjátszó használ a színpadon. Ez a fantáziája, a verbalitása. Olyan játékokat játszottam a gyerekekkel, egy ismerkedős csomag után, ami beszélteti őket, érzelmekről kell beszélgetni vagy akár a fantáziát használni, hogy egy-egy adott tárgy milyen formában tud életre kelni a színpadon.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke elmondta, hogy nem csak a versmondásra és a versválasztásra, de a tehetséggondozásra is nagy hangsúlyt fektetnek: „Úgy építettük fel ezt a két napot, hogy a versválasztástól kezdve, nagyon sok drámajátékon keresztül eljussunk a konkrét versfelkészítésig, hogy a gyerekek rájöjjenek arra, hogy önmagukból tudjanak építeni olyankor, amikor megszólalnak a színpadon, és természetesen azt is, hogy az ő döntésük, választásuk legyen a szöveg, és ne a tanáré vagy a felnőtteké.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A csoportvezetők célja a közösség drámapedagógiai módszerekkel való összekovácsolása a műhelymunkán, továbbá kitűnő alapot is nyújtanak a vers- és prózamondó versenyekre.

Kúla
vers
Mess Attila
Hajvert Ákos
Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete

Most

20:02

Vučić: Ukrajna a fő téma Davosban

Ukrajna kérdése játszik központi szerepet a Davosi Világgazdasági Fórumon, erről beszélt a szerb köztársasági elnök a szerb közmédiának, aki maga is részt vesz a rendezvényen.
19:33

Korszerű gépek és újítások kellenek

Sokan szeretnének korszerű gépeket vásárolni az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron. A beruházás azonban sokba kerül - mondják a termelők. Aki teheti, pályázati lehetőségeken keresztül próbál fejleszteni.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.