Ugrás a tartalomra
Pixabay/41330

Veszélyes kórokat terjesztenek a lepkeszúnyogok

2019-06-12
13:17
2019-06-12
13:29
Forrás
hvg.hu
Kutyákra és emberekre is veszélyes betegséget terjesztenek a szúnyogok térségünkben. A leishmaniasis nevű betegséget a lepkeszúnyogok terjesztik, de eddig csak a mediterráni régióban fordult elő.

A betegség elsősorban Ázsia, Kelet-Afrika, Közép- és Dél-Amerika országainak népességét érinti, de már Magyarországon is diagnosztizálták a betegséget.

A leishmaniasis általában a kutya lesoványodásával, a nyirokcsomók megduzzadásával, a bőr pikkelyesedésével jár. Súlyosabb esetben vese- és májelégtelenség, orrvérzés, hasmenés, ízületi gyulladás, szem- és idegrendszeri problémák is jelentkezhetnek az állatoknál. Emberek esetében bőrelváltozások, fekélyek alakulnak ki, a betegség pedig a fertőzött anyáról a gyerekekre is átterjed.

A szívférgességet a hazai szúnyogfajok és a koreai szúnyog terjeszti. Embernél a bőralatti szövetekben elhelyezkedő féreg helyi elváltozást okozhat. A fájdalmas, gyulladt csomók leggyakrabban a felsőtesten jelentkeznek. 

szúnyog
lepkeszúnyog
betegség
kór

Most

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.