Ugrás a tartalomra
Pixabay/41330

Veszélyes kórokat terjesztenek a lepkeszúnyogok

2019-06-12
13:17
2019-06-12
13:29
Forrás
hvg.hu
Kutyákra és emberekre is veszélyes betegséget terjesztenek a szúnyogok térségünkben. A leishmaniasis nevű betegséget a lepkeszúnyogok terjesztik, de eddig csak a mediterráni régióban fordult elő.

A betegség elsősorban Ázsia, Kelet-Afrika, Közép- és Dél-Amerika országainak népességét érinti, de már Magyarországon is diagnosztizálták a betegséget.

A leishmaniasis általában a kutya lesoványodásával, a nyirokcsomók megduzzadásával, a bőr pikkelyesedésével jár. Súlyosabb esetben vese- és májelégtelenség, orrvérzés, hasmenés, ízületi gyulladás, szem- és idegrendszeri problémák is jelentkezhetnek az állatoknál. Emberek esetében bőrelváltozások, fekélyek alakulnak ki, a betegség pedig a fertőzött anyáról a gyerekekre is átterjed.

A szívférgességet a hazai szúnyogfajok és a koreai szúnyog terjeszti. Embernél a bőralatti szövetekben elhelyezkedő féreg helyi elváltozást okozhat. A fájdalmas, gyulladt csomók leggyakrabban a felsőtesten jelentkeznek. 

szúnyog
lepkeszúnyog
betegség
kór

Most

21:05

Civil Akadémia először a határon túl

Első alkalommal rendeztek meg határon túli városban Civil Akadémiát. A Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány szabadkai előadására a belépés ingyenes volt.
15:28, Frissítve: 20:02

Hadivásár Belgrádban

Megkezdődött a Partner 2019. elnevezésű, fegyvereket és katonai felszereléseket felvonultató nemzetközi vásár Belgrádban.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.