Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Veszélyes lehet az internethasználat a fiatalok számára

2019-08-05
13:22
2019-08-05
17:37
Forrás
Pannon RTV
A közösségi oldalakon lévő álprofilokra kell leginkább vigyázni.

Az ellenőrizetlen internethasználat negatív hatással lehet a fiatalokra. Ez komoly kockázatokat jelenthet fizikai fejlődésükre, de szellemi és érzelmi tekintetben is, állítják a szakemberek. A közösségi oldalakon keresztül a gyermekek ki vannak téve annak a veszélynek, hogy rossz szándékúak, gazemberek céltábláivá váljanak, hamis információkkal félretájékoztassák őket. A fiatalkorúak gyakran interneten keresztül ismerkednek, ilyenkor az is előfordul, hogy megszöknek, eltűnnek otthonról.

A legutóbbi szerbiai eset a múlt héten történt, de szerencsésen ért véget. Milica Tišma 16 éves újvidéki lányt kedd délután látta az édesanyja utoljára, majd nyomtalanul eltűnt. A rendőrség kétnapos intenzív keresés után, csütörtökön, a kora esti órákban Óbecse község területén találta meg a kamaszt. Nem hivatalos értesülések szerint Bácsföldváron leltek rá egy fiúnál, akivel a világhálón keresztül ismerkedett meg.

Egyes kutatások szerint az öt és tizenhét év közöttiek naponta két és fél órán át kapcsolódnak az internetre. Többnyire nem információkat keresnek, inkább különféle játékokat játszanak, ismerkednek és a közösségi oldalakat látogatják. Gyakran önmagukra nézve veszélyes tartalmakat osztanak meg, mint például a lakcímük vagy a telefonszámuk, illetve visszajelölnek ismeretlen embereket, akikkel később akár találkoznak is. Námesztovszki Zsolt, informatikatanár, MTTK, Szabadka: „Nem láthatjuk, hogy ki ül a másik számítógépnél, és nem minden esetben jóindulatú ez a kommunikáció, visszaélhetnek esetleg a naivitásukkal, manipulálhatják őket, és esetleg nagyon rossz vége lehet ennek az egésznek.”

A szakember szerint a legnagyobb veszélyt az álprofilok jelentik, akár a közösségi oldalakon, csakúgy mint az email-fiókok tekintetében.

Világviszonylatban bizonyos felmérések azt mutatják, hogy minden hetedik fiatalkorú kerül kapcsolatba az internetes szexuális zaklatás valamilyen formájával. Szerbiai viszonylatban leginkább a felsős általános iskolások, illetve a fiatal középiskolások az érintettek, mondják a szakemberek.

A fiatalkorúakban mindenekelőtt a biztonságos internethasználatot kell tudatosítani. A közösségi oldalakon például a szülőnek kell a gyerek első ismerősének lennie, hogy követhesse az idővonalát és kommunikációit, vagy pedig legyen hozzáférése a fiókjához. Mivel az internet veszélyeit jogilag nehéz megelőzni, a legfontosabb a szülői odafigyelés - szögezte le Bucko György, ügyvéd. „Egyrészt ugye korlátozzák a gyerek internet- és egyéb kütyük használatát, mert ez semmilyen módon nem tesz jót nekik, tehát időtartamilag korlátozzák és odafigyelnek, hogy milyen tartalmakat néznek abban a korban, amikor még odafigyelhetnek, amíg kisebbek, és esetlegesen használnak bizonyos szűrőprogramokat, amelyek letiltanak bizonyos oldalakat, hogy azt ne bírja a gyerek használni.”

A telefonra telepíthető szoftverek segítségével le lehet zárni egyes tartalmakat. Olyan applikáció is van, amely nyomon követi a telefon helyzetét, így egy esetleges gyermekrablás esetén ez segíthet az áldozat megtalálásában. A hatályos törvény értelmében ugyanis kiskorú eltűnése esetén a rendőrség azonnal megkezdi a keresést.

internet
veszély
fiatalok
gyerekek
Facebook
közösségi oldal
közösségi oldalak
álprofil
kockázat
eltűnés
Milica Tišma
Námesztovszki Zsolt
Buckó György
szűrőprogram
szexuális zaklatás
applikáció
rendőrség
mobiltelefon

Most

14:49, Frissítve: 15:02

Ülésezett a magyarkanizsai KKT

26 millió dinárral növekedett Magyarkanizsa község költségvetése január és szeptember között a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. Egyebek között erről is szó esett a Községi Képviselő-testület ülésén.

Népszerű

Segítsünk a Surányi családnak

Tűzifa, építőanyag, meleg ruha, étel - mindez hiányzik a nehéz sorsú szabadkai Surányi család otthonából. A hattagú családnak nagy szüksége lenne segítségre.

A szerb-magyar határátlépés szabályai

A 2020. november 4. után lejáró okmányok a veszélyhelyzet miatt Magyarország területén további 60 napig használhatók maradnak, de azokat külföldön nem fogadják el - mondta a Közügyekben Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja.

Újabb szigorítások lépnek életbe Szerbiában

Holnaptól december 3-ig a vendéglátóipari egységek, éttermek, kávézók, bárok, klubok, bevásárlóközpontok, színházak, mozik és más kulturális intézmények, játéktermek 18 órától hajnali 5 óráig nem üzemelhetnek.