Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Veszélyes lehet az internethasználat a fiatalok számára

2019.08.05
13:22
2019.08.05
17:37
Forrás
Pannon RTV
A közösségi oldalakon lévő álprofilokra kell leginkább vigyázni.

Az ellenőrizetlen internethasználat negatív hatással lehet a fiatalokra. Ez komoly kockázatokat jelenthet fizikai fejlődésükre, de szellemi és érzelmi tekintetben is, állítják a szakemberek. A közösségi oldalakon keresztül a gyermekek ki vannak téve annak a veszélynek, hogy rossz szándékúak, gazemberek céltábláivá váljanak, hamis információkkal félretájékoztassák őket. A fiatalkorúak gyakran interneten keresztül ismerkednek, ilyenkor az is előfordul, hogy megszöknek, eltűnnek otthonról.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A legutóbbi szerbiai eset a múlt héten történt, de szerencsésen ért véget. Milica Tišma 16 éves újvidéki lányt kedd délután látta az édesanyja utoljára, majd nyomtalanul eltűnt. A rendőrség kétnapos intenzív keresés után, csütörtökön, a kora esti órákban Óbecse község területén találta meg a kamaszt. Nem hivatalos értesülések szerint Bácsföldváron leltek rá egy fiúnál, akivel a világhálón keresztül ismerkedett meg.

Egyes kutatások szerint az öt és tizenhét év közöttiek naponta két és fél órán át kapcsolódnak az internetre. Többnyire nem információkat keresnek, inkább különféle játékokat játszanak, ismerkednek és a közösségi oldalakat látogatják. Gyakran önmagukra nézve veszélyes tartalmakat osztanak meg, mint például a lakcímük vagy a telefonszámuk, illetve visszajelölnek ismeretlen embereket, akikkel később akár találkoznak is. Námesztovszki Zsolt, informatikatanár, MTTK, Szabadka: „Nem láthatjuk, hogy ki ül a másik számítógépnél, és nem minden esetben jóindulatú ez a kommunikáció, visszaélhetnek esetleg a naivitásukkal, manipulálhatják őket, és esetleg nagyon rossz vége lehet ennek az egésznek.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A szakember szerint a legnagyobb veszélyt az álprofilok jelentik, akár a közösségi oldalakon, csakúgy mint az email-fiókok tekintetében.

Világviszonylatban bizonyos felmérések azt mutatják, hogy minden hetedik fiatalkorú kerül kapcsolatba az internetes szexuális zaklatás valamilyen formájával. Szerbiai viszonylatban leginkább a felsős általános iskolások, illetve a fiatal középiskolások az érintettek, mondják a szakemberek.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A fiatalkorúakban mindenekelőtt a biztonságos internethasználatot kell tudatosítani. A közösségi oldalakon például a szülőnek kell a gyerek első ismerősének lennie, hogy követhesse az idővonalát és kommunikációit, vagy pedig legyen hozzáférése a fiókjához. Mivel az internet veszélyeit jogilag nehéz megelőzni, a legfontosabb a szülői odafigyelés - szögezte le Bucko György, ügyvéd. „Egyrészt ugye korlátozzák a gyerek internet- és egyéb kütyük használatát, mert ez semmilyen módon nem tesz jót nekik, tehát időtartamilag korlátozzák és odafigyelnek, hogy milyen tartalmakat néznek abban a korban, amikor még odafigyelhetnek, amíg kisebbek, és esetlegesen használnak bizonyos szűrőprogramokat, amelyek letiltanak bizonyos oldalakat, hogy azt ne bírja a gyerek használni.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A telefonra telepíthető szoftverek segítségével le lehet zárni egyes tartalmakat. Olyan applikáció is van, amely nyomon követi a telefon helyzetét, így egy esetleges gyermekrablás esetén ez segíthet az áldozat megtalálásában. A hatályos törvény értelmében ugyanis kiskorú eltűnése esetén a rendőrség azonnal megkezdi a keresést.

internet
veszély
fiatalok
gyerekek
Facebook
közösségi oldal
közösségi oldalak
álprofil
kockázat
eltűnés
Milica Tišma
Námesztovszki Zsolt
Buckó György
szűrőprogram
szexuális zaklatás
applikáció
rendőrség
mobiltelefon

Most

10:26, Frissítve: 11:47

Mielőtt lemegy a nap

A múlt év egyik romantikus sikerkönyve, az És újra felkel a nap című regény után már Vajdaságban is kapható Pap Éva, író második könyve, a Mielőtt lemegy a nap.
09:50, Frissítve: 11:30

1416-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 82 beteg, és újabb 1416 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu, kiemelve: eddig 4 420 767 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 584 879-en már a második adag vakcinát is megkapták.

Népszerű

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.

Sakálok Királyhalom környékén

A vadászok szerint a helyzet azért is aggasztó, mert a falkákban támadó ragadozók egyre inkább megritkítják a nemes vadállományt.

Mikor nyithatnak a kishatárátkelők?

Folyamatosan melegen tartjuk a témát, rámutatunk a probléma megoldásának fontosságára, de ehhez átcsoportosításokra van szükség – emelte ki Pásztor István a Közügyek stábjának adott interjújában.