Ugrás a tartalomra

Veszélyes lehet nyáron a méh- vagy a darázscsípés

2018-08-10
12:36
2018-08-13
16:39
Forrás
Pannon RTV
Milyen veszélyt jelent a méh- vagy a darázscsípés? Melyik csípés válthat ki erősebb allergiás reakciót? Ennek járt utána a Pannon RTV csapata.

Az utóbbi hónapban számos olyan cikk jelent meg a médiafelületeken, amely darázs- vagy méhcsípés okozta halálról tudósított Szerbiában. A szakemberek szerint az említett rovarok nincsenek jelen nagyobb számban az elmúlt évekhez viszonyítva, egyszerűen csak az emberek többet vannak a szabadban.

A nyugalmazott rendőr horgászás közben egy darázscsípésbe halt bele. Vigyázat, lódarázs! - néhány nap alatt ketten is belehaltak méh- és darázscsípésbe. Egy fullánk a nyakában az életébe került. Halálos csípések - mit tehetünk, ha megcsípnek bennünket a halált okozó rovarok? Csak néhány azon szalagcímek közül, amelyek az elmúlt egy hónapban jelentek meg a szerb médiában. Jogosan felvetődik hát a kérdés, hogy vajon a halálos csípéseket a rovarok túlszaporodása okozta-e?

Több méhészegyesületnél is érdeklődtünk, és a szakemberek szerint szó sincs a méhek és a darazsak elszaporodásáról. Elvétve ugyan akadnak rajzások, de azok csak bizonyos környezetekben alakulnak ki, kisebb területeken.

Az emberek viszont nyaranként többet tartózkodnak a természetben, így ez növeli a kellemetlen csípések gyakoriságát. Balogh Emőke, Temerin: „Amint megcsípett, akkor egy szúró érzést éreztem a karomon, meg viszkető érzést, és nyilván ahogy kapartam, úgy terjedt a pirosság, mivel bepirosodott, illetve pöttyök jelentek meg az egész kezemen. Mivel a nagynénémnél voltam, aki egészségügyi nővér, akkor azonnal egy kalcium ampullát itatott meg velem, amitől az jobb lett, tehát a piros pöttyök nem terjedtek, de ott maradtak.”

Míg a darazsaké fájdalmasabb, addig a méhek csípése sokkalta veszélyesebb - állítják a szakemberek. Darázscsípésnél ugyanis nagyon ritkán alakul ki allergiás reakció. A legtöbb embernél viszont a méhek csípése is csak kellemetlenséget okoz, és nem szükséges az orvosi beavatkozás.
Dr. Muzsika Tóth Róbert, általános orvos, Temerini Egészségház: „Ha korábban volt már allergiás reakciója ilyen rovarcsípésre, vagy pedig a csípés után elindulnak olyan tünetek, mint például a nehéz légzés, fulladás, száj-, vagyis ajkak dagadása, a szemhéjak dagadása, ilyenkor sürgősen jelentkezzenek orvosnál.”

Közvetlen halált csak akkor okozhatnak ezek a rovarok, amennyiben a szájüregben csípik meg az embert - tette hozzá a háziorvos, aki kiemelte, hogy ilyenkor a csípés helyének dagadása vezethet fulladáshoz.

méh
darázs

Most

Népszerű

nő babakocsival, kisgyerekkel

Változik a családtámogatás rendszere Vajdaságban

A tartományi kormány megszüntette a harmadik gyermek után járó támogatást Vajdaságban, mivel a 2017.december 24-e után született gyermekek után ezentúl a szerb kormány folyósítja a támogatást.

Elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV munkatársa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV magyarkanizsai tudósítója, Aranytoll-díjas újságíró, kedves kollégánk. Tegnap töltötte be 65. életévét és vonult nyugdíjba.
Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.
Budai Dániel

Meghalt a 15 éves Budai Dániel

A szabadkai fiú az egyik belgrádi gyermekkórházban töltötte utolsó perceit. Budai Dánielnek szív- és tüdőátültetésre lett volna szüksége, amiről korábban a Pannon RTV is beszámolt.