Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Veszélyes, mégsem tiltják - petárdázási szabályok Szerbiában

2022.12.31
06:58
2022.12.31
07:12
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában évente 10-15 gyereknek okoz sérüléseket a pirotechnikai eszközök használata. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a petárdákat és a tűzijátékokat csak biztonságos körülmények között, megfelelő szaktudással szabad használni.

Egyeseknek élvezet, másoknak kínszenvedés a pirotechnikai eszközök robbanásának a zaja. De nem ez az egyetlen, ami fel tudja borzolni a kedélyeket a petárdák és a tűzijátékok használata miatt. Rendszeresen érkeznek hírek arról, hogy a pirotechnikai termékek valakinek fizikai sérüléseket okoznak. Szerbiában az újévi ünnepek idején tetőzik a petárdák, füstbombák és hasonló eszközök iránti érdeklődés.

A szakemberek minden újévvárás előtt figyelmeztetnek a petárdák és a tűzijátékok helytelen használatának a veszélyeire. Szerbiában az elmúlt 5 évben több mint 50 gyerek szerzett valamilyen sérülést pirotechnikai eszközök használata miatt. Tavaly három gyerek az újévvárás során kórházba került.

A szerbiai törvények szerint kiskorúak nem vásárolhatnak pirotechnikai eszközöket, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezt a szabályt csak a hivatalos pirotechnikai üzletekben tartják be. Problémát jelent, hogy az emberek sok esetben illegális árusoktól vásárolnak petárdákat. Ilyenkor nem lehet pontosan tudni a megvásárolt termékek mit tartalmaznak, milyen állapotban vannak. Annak ellenére, hogy a rendőrség razziákat tart, az illegális árusok, főleg az ünnepek ideje alatt, ellepik a piacokat.

Vannak, akik szerint a petárdák használatát teljesen be kellene tiltani.

Zoran Radojčić: „Ellenzem. Azért, mert kicsi gyerekek is használják, sérüléseket okoz, következményei vannak a használatának."

Mások szerint a tiltás nem megoldás, a bajok megelőzése érdekében inkább felvilágosításokat kellene tartani.

Luka Ranković: „Erőteljesebb ellenőrzésekre lenne szükség, talán megelőzésekre, vagy kevesebb anyaggal kellene megtölteni, hogy meg lehessen akadályozni a katasztrofális következményeket."

A pirotechnikai eszközök jelenléte, úgy tűnik, elkerülhetetlen, főleg az ünnepek ideje alatt. Arra ugyanakkor oda lehet figyelni, hogy ennek a szórakozásnak ne legyenek súlyos következményei. A petárdák esetében az egyik legfontosabb szabály, amit a tapasztalatok szerint kevesen tartanak be, hogy nem szabad meggyújtani és eldobni, hanem a gyújtás előtt a földre, vagy a földbe kell helyezni.

Dragan Šulejić, pirotechnikai szakértő: „A petárdákat a földre helyezzük. Ezt követően gyújtjuk meg a kanócot, majd legalább nyolc méternyi távolságra eltávolodunk. Van erre idő, mivel a kanóc legalább 5-6 másodpercig ég. Ami pedig a tűzijátékokat illeti, ezeket szintén a földre helyezzük. Oldalt két téglát, vagy nagyobb köveket helyezünk el, hogy ne tudjon felborulni. Legalább 15-20 méter messzire kell tőle eltávolodni."

A kiskorúak saját maguk ugyan nem, szüleikkel együtt azonban vásárolhatnak pirotechnikai eszközöket. Innentől pedig már a szülők felelőssége, mit engedélyeznek a gyereküknek, felügyelik-e hol és hogyan használja a petárdákat, füstbombákat, illetve az ezekhez hasonló eszközöket. A szakemberek figyelmeztetnek: amellett, hogy égési sérüléseket okozhatnak, örökre meg is csonkíthatják azt, aki használja őket, vagy aki a közelben tartózkodik.

petárda
tűzijáték
újév
szilveszer
pirotechnika

Most

08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.
20:54, Frissítve: 08:06

Továbbra is feszült a helyzet Koszovó északi részén

A helyi szerbek ugyanis nem ismerik el az időközi helyi szintű választások eredményeit és a polgármesteri hivatalok előtt tüntetnek, jelenleg békésen. Hétfőn viszont összecsaptak a KFOR békefenntartóival. A NATO további 700 katonát küld a régióba.

Népszerű