Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Veszélyes nyáron téli gumit használni!

2020-06-03
15:34
2020-06-03
18:13
Forrás
Pannon RTV
Hiába van már június, továbbra is sok autós közlekedik téli gumikon. Ez azonban veszélyeket hordoz magában és gazdaságilag sem kifizetődő - mondják a szakemberek.

A törvény ugyan nem kötelezi a téli gumik nyárira való cseréjét, de számos biztonsági szempont szól a váltás mellett.

Megnéztük körülbelül 30 parkoló személygépkocsi gumiabroncsát, és nagyjából felénél még téli gumik vannak fent. Ami az állapotukat illeti, a téli és a nyári gumikról egyaránt elmondható, hogy jó állapotban vannak, de láttunk néhány már igencsak kopott példányt is.

Ez pedig közlekedési szempontból igencsak veszélyes. Az autósok egy része ennek ellenére a gumiabroncsokon spórolna. Mások szerint viszont fontos, hogy az időjárási viszonyokhoz megfelelő gumiabroncs legyen az autójukon. Egy új gumiabroncs ára gyártótól és mérettől függően 3 ezertől egészen 30 ezer dinárig is terjedhet.

Jankovics Alex: „Megértem, hogy nem mindig cserélik, mert nem olcsó mulatság, de mindenki tegye mérlegre, hogy most melyik a fontosabb: nyugodt szívvel hajtsak az úttesten, illetve nehogy balesetet okozzak másoknak vagy magamnak, mert akkor kicsit mélyebbre kell nyúlni, hogy ha baleset esetén problémák vannak, illetve mi vagyunk a bűnösek, mert nem cseréltünk gumit.”

Grujo Vujić: „A gumikat a törvény szerint rendszeresen kell cserélni. Ez megmentheti a forgalomban résztvevő emberek életét, ahogy a sofőrökét és utasokét, úgy a többi résztvevőét is.”

A téli időszakkal ellentétben, a törvény nem kötelezi a gumik nyári cseréjét. Emiatt vannak, akik a melegebb időszak beköszöntével is téli gumiabroncsokon közlekednek, függetlenül a kockázattól.

Tiszta Gábor temerini gumiszerelő elmondta: „A téli guminak például, mikor ilyen meleg az időjárás, nincs az a tapadása, nem az az összetétele a guminak, ami megfelelne a nyári időszaknak, úgyhogy nagyobb a csúszás, nagyobb a fogyasztás, szóval ajánlatos kicserélni mindenféleképpen.”

A gumicsere ára általában 450 és 750 dinár között mozog kerekenként, nagyságtól függően. Ebben benne van a szerelés és a kiegyensúlyozás is.

téli gumi
autó
kerékcsere
veszély

Most

20:09, Frissítve: 20:16

Ülőtüntetés Belgrádban

Ülőtüntetést tartanak jelenleg Belgrádban. Ahogyan az elmúlt két napban, ma is összegyűltek az emberek a köztársasági parlament épülete előtt, ezúttal azonban ülve demonstrálnak a legtöbben.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.