Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Vészesen fogy Szerbia és Vajdaság lakossága

2021.10.04
21:03
Forrás
Pannon RTV
Tavaly 62 ezer baba született és csaknem kétszer ennyi, 115 ezer személy hunyt el Szerbiában. Az ország kiemelt célja, és a társadalom alapvető érdeke, hogy ez a szintű népességcsökkenés visszaszoruljon, ideális esetben meg is forduljon.

Ehhez azonban fel kell ismerni a leendő szülők igényeit, szükségleteit, idomulva a helyi és regionális jellegzetességekhez.

Pixabay/StockSnap

Jelenleg az első gyerek születése után egyszeri 100 ezer dinár támogatást ad a szerb állam. A második gyerek születésekor 2 éven keresztül havi 10 ezer dinár jár, a harmadik gyerek esetén 10 éven át havi 12 ezer dinár. Amennyiben valaki a negyedik gyereket is vállalja, akkor szintén 10 éven keresztül adnak támogatást, havi 18 ezer dinár összegben.

Illusztráció (Pixabay)

Miután anyagi ösztönzést kaptak a gyermekes családok az államtól 2018-ban és 2019-ben, a születési arány megnőtt 1,48-ról 1,52-re. Azonban ez csak a népesség fennmaradásához 2,1 kellene, hogy legyen. 2020-ban megjelent a koronavírus, a járványhelyzetben pedig a minimális javulás is megakadt, a támogatások már nem hatottak pozitívan a születések számára.

Pannon RTV

A demográfiával foglalkozó szakemberek rámutatnak, hogy az alacsony természetes szaporulat mögött összetett tényezők sora áll, és ha ezen változtatni akarunk, akkor mindet számításba kell venni, és megfelelő intézkedéseket kell kidolgozni. A témáról Varga Dénes kollégánk Valentina Sokolovska szociológust kérdezte.

„Ha Vajdaságról beszélünk, akkor az elnéptelenedés folyamatát tanulmányozva láthatjuk, hogy a természetes szaporulat negatívabb a falvakban, mint a nagyobb városokban. Itt Újvidékre gondolok, mivel Újvidék van a legjobb helyzetben, ami a természetes szaporulatot illeti, és negatívabb a természetes szaporulat a határ menti helyeken, mint a központi részeken” - nyilatkozta a szociológus.

A teljes beszélgetést és a témát körbejáró színes riportot a Közügyekben nézhetik vissza.

demográfia
népességcsökkenés
Szerbia

Most

13:11

Elismerték Terzić munkáját

Húsz év alatt húsz érem - ezzel az eredménnyel érdemelte ki a Gyertyaszentelő-napi Érdemrendet Zoran Terzić, a szerb női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.
12:39, Frissítve: 12:44

Liszicsanszk orosz ellenőrzés alá került

Az ukrán erők elhagyták Liszicsanszkot, az ukrán hadsereg utolsó bástyáját Luhanszk régióban. Három ember vesztette életét a harkivi körzetben, amikor az orosz erők támadást intéztek Bezrukij település ellen. 131. napja tart a háború Ukrajnában.

Népszerű