Ugrás a tartalomra
migránsok sorban, lábak
Illusztráció: Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Vészforgatókönyv készült a migránshelyzet kezelésére Alsó-Ausztriában

2019-09-18
23:15
Forrás
MTI
Gottfried Waldhäusl tartományi tanácsos szerint akkor lesz szükség a tervezet alkalmazására, ha országosan megnövekszik a beadott menedékkérelmek száma.

A gyakorlatban ez egyebek mellett azt jelenti, hogy a menedékkérők számára szállásokat kellene biztosítani. A folyamatban a segélyszervezetek mellett részt kellene venniük a privát szállásadóknak is. Szükség esetén a tartomány a helyi üzemeltetőkkel közösen is létesíthetne szálláshelyeket. Ausztriában egyébként havonta mintegy ezer menedékkérelmet bírálnak el.

A vészforgatókönyvet három különféle eshetőségre dolgozták ki. A menedékkérők számától függne, melyik terv lép életbe. Az első számú intézkedést akkor alkalmaznák, ha három-négyezer plusz férőhelyre lenne szükség, ez 40-50 ezer eurós plusz költséggel járna. A kettes számú tervezetet akkor léptetnék életbe, ha öt-hatezer plusz szálláshelyre lenne szükség, ami 60 millió eurós plusz kiadást jelentene. A hármas számú, legsúlyosabb tervezet alkalmazását pedig akkor rendelnék el, ha a 2015-16-os menekülthullámhoz hasonlóan 15 ezer menedékkérő érkezne Alsó-Ausztriába.

tervezet
migráns
migránshelyzet
kezelés
Alsó-Ausztria

Most

10:35

Kilenc új fertőzött Magyarországon

Kilenccel, 4183-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, és az elmúlt 24 órában senki nem halt bele a fertőzésbe - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.
09:01

Hétfőn nyit újra a Louvre

Hétfőn nyit újra a párizsi Louvre, amely március közepén zárt be a koronavírus-járvány miatt. A világ leglátogatottabb múzeuma szigorú egészségügyi előírások mellett fogadja ismét a látogatókat.

Népszerű

Koronavírus-helyzet Szabadkán

A koronavírus-járvány kihirdetésének kezdete óta a mai napig Szabadkán összesen 86 személynél igazolt a fertőzés, azaz 4 új esetet regisztráltak Szabadkán - közölte a válságkezelő városi törzskar.