Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanic

Vicsek Annamária: Lehet boldogulni itthon is

2019.11.14
12:13
2019.11.14
18:29
Forrás
Pannon RTV
Fontos szerepet töltenek be a Vajdaságban működő ifjúsági szervezetek a fiatalok szülőföldön maradásának tudatosításában.

Ez hangzott el az újvidéki Európa Kollégiumban megtartott panelbeszélgetésen. A leendő vajdasági magyar értelmiségi elit egyre inkább azt érzi, hogy lehet boldogulni itthon is - emelte ki a program moderátora, Vicsek Annamária, oktatási államtitkár.

Pannon RTV/Dragan Miljanic

Majdnem szűknek bizonyult az újvidéki Európa Kollégium díszterme. Az intézmény csaknem 150 lakója jött el, hogy meghallgassa a szerda esti előadást, amelynek során a panelbeszélgetésben nyolc különféle vajdasági magyar ifjúsági szervezet képviselője vett részt.

Pannon RTV/Dragan Miljanic

A házigazda Európa Kollégium Hallgatói Érdekképviselete a kollégisták életkörülményeinek könnyítésén fáradozik - emelte ki Sisa Eleonóra, elnök. Társainak többségével az egyetem után maradnának Szerbiában. Ennek több oka is van: „A családom, és mindaz, amit itt felépítettem, az ismerősök, a barátok, és tulajdonképpen a munkahelyek is, mert itt kaptam már lehetőségeket, és ez miatt nem szeretném elhagyni ezt az országot.”

Pannon RTV/Dragan Miljanic

A cserkészek számos módon hozzájárulnak a szülőföldön maradáshoz - mondta Farkas Zsuzsanna. A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnöke szerint ők a készséget adják ahhoz, hogy a fiatalok itt tudjanak maradni: „Talpraesett fiatalokat nevelünk, akiknek jó a szervezőkészségük. Jó közösségben vannak, így a közösség ereje is itthon tartja őket. Emellett már fiatal korban olyan kapcsolati háló alakul ki itt Vajdaságon belül, amit később tudnak kamatoztatni.”

Pannon RTV/Dragan Miljanic

Az ifjúsági és közösségi szervezetekbe való bekapcsolódás sok pozitívumot hozhat a fiatalok életében - hangsúlyozta Snejder-Sára Ildikó. Az Európa Kollégium igazgatója szerint ez nagyban elősegítheti a szülőföldön való boldogulást: „Megtanulhatjuk ezeken a szervezeteken keresztül a csapatmunka fortélyait, segíthet bennünket abban, hogy barátokat szerezzünk, hogy fontos kapcsolatokat építsünk, segíthetünk másokon, illetve segíthet abban is, hogy a munkavállalás során előnyünk legyen egy másik jelölthöz képest.”

Pannon RTV/Dragan Miljanic

Ti vagytok az a generáció, akire a jövőben építhetünk, ti lesztek néhány éven belül a vajdasági magyar közösség vezetői - szólt a teremben egybegyűltekhez Vicsek Annamária. Az oktatási államtitkár kiemelte: óriási energiát és tudást kell ezekbe a fiatalokba fektetni: „Itt olyan szervezetek mutatkoznak be ma, amelyek már jelentős múlttal rendelkeznek a vajdasági magyar közösségen belül, és megmutatják, hogy mi mindent tehetünk a közösségünkért, azért, hogy itt maradhassunk és megmaradhassunk.”

Pannon RTV/Dragan Miljanic

Ezen szervezetek feladata megerősíteni a fiatalokban azt az érzést, hogy valamit vissza kell adni annak a közösségnek, ahol születtek, nevelkedtek - szögezte le Vicsek Annamária.

Európa Kollégium
Újvidék
Farkas Zsuzsanna
Berkó Szilárd
Vicsek Annamária
Vajdasági Magyar Cserkészszövetség
Vajdasági Ifjúsági Fórum
Snejder-Sára Ildikó

Most

11:14

Továbbra is terjed a koronavírus

Magyarországon az előző héten 4704 új fertőzöttet igazoltak, meghalt 50, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 337-re emelkedett.
08:39, Frissítve: 08:44

Ma még napos, holnap esős

Borongós és napos időszakok válthatják egymást térségünkben ma. Csak délután alakulhat ki gyenge eső helyenként.
07:59

Meghalt a bükki füvesember

94 éves korában meghalt Szabó György, a bükki füvesember. A gyógyteáiról és gyógynövényes cseppjeiről ismert bükki füvesember saját otthonában hunyt el.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.