Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanic

Vicsek Annamária: Lehet boldogulni itthon is

2019-11-14
12:13
2019-11-14
18:29
Forrás
Pannon RTV
Fontos szerepet töltenek be a Vajdaságban működő ifjúsági szervezetek a fiatalok szülőföldön maradásának tudatosításában.

Ez hangzott el az újvidéki Európa Kollégiumban megtartott panelbeszélgetésen. A leendő vajdasági magyar értelmiségi elit egyre inkább azt érzi, hogy lehet boldogulni itthon is - emelte ki a program moderátora, Vicsek Annamária, oktatási államtitkár.

Majdnem szűknek bizonyult az újvidéki Európa Kollégium díszterme. Az intézmény csaknem 150 lakója jött el, hogy meghallgassa a szerda esti előadást, amelynek során a panelbeszélgetésben nyolc különféle vajdasági magyar ifjúsági szervezet képviselője vett részt.

A házigazda Európa Kollégium Hallgatói Érdekképviselete a kollégisták életkörülményeinek könnyítésén fáradozik - emelte ki Sisa Eleonóra, elnök. Társainak többségével az egyetem után maradnának Szerbiában. Ennek több oka is van: „A családom, és mindaz, amit itt felépítettem, az ismerősök, a barátok, és tulajdonképpen a munkahelyek is, mert itt kaptam már lehetőségeket, és ez miatt nem szeretném elhagyni ezt az országot.”

A cserkészek számos módon hozzájárulnak a szülőföldön maradáshoz - mondta Farkas Zsuzsanna. A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnöke szerint ők a készséget adják ahhoz, hogy a fiatalok itt tudjanak maradni: „Talpraesett fiatalokat nevelünk, akiknek jó a szervezőkészségük. Jó közösségben vannak, így a közösség ereje is itthon tartja őket. Emellett már fiatal korban olyan kapcsolati háló alakul ki itt Vajdaságon belül, amit később tudnak kamatoztatni.”

Az ifjúsági és közösségi szervezetekbe való bekapcsolódás sok pozitívumot hozhat a fiatalok életében - hangsúlyozta Snejder-Sára Ildikó. Az Európa Kollégium igazgatója szerint ez nagyban elősegítheti a szülőföldön való boldogulást: „Megtanulhatjuk ezeken a szervezeteken keresztül a csapatmunka fortélyait, segíthet bennünket abban, hogy barátokat szerezzünk, hogy fontos kapcsolatokat építsünk, segíthetünk másokon, illetve segíthet abban is, hogy a munkavállalás során előnyünk legyen egy másik jelölthöz képest.”

Ti vagytok az a generáció, akire a jövőben építhetünk, ti lesztek néhány éven belül a vajdasági magyar közösség vezetői - szólt a teremben egybegyűltekhez Vicsek Annamária. Az oktatási államtitkár kiemelte: óriási energiát és tudást kell ezekbe a fiatalokba fektetni: „Itt olyan szervezetek mutatkoznak be ma, amelyek már jelentős múlttal rendelkeznek a vajdasági magyar közösségen belül, és megmutatják, hogy mi mindent tehetünk a közösségünkért, azért, hogy itt maradhassunk és megmaradhassunk.”

Ezen szervezetek feladata megerősíteni a fiatalokban azt az érzést, hogy valamit vissza kell adni annak a közösségnek, ahol születtek, nevelkedtek - szögezte le Vicsek Annamária.

Európa Kollégium
Újvidék
Farkas Zsuzsanna
Berkó Szilárd
Vicsek Annamária
Vajdasági Magyar Cserkészszövetség
Vajdasági Ifjúsági Fórum
Snejder-Sára Ildikó

Most

14:42

Érkezik a lehűlés

Egy hidegfront töri meg az elmúlt napok meleg, nyárias időjárását. Az esti órákban esőzéssel, viharos erejű széllökésekkel érkezik Szerbiába a lehűlés nyugati irányból.
13:28, Frissítve: 13:34

Leopárdokkal erősít a Magyar Honvédség

Az illetékesek szerint a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében megrendelt Leopard 2-es harckocsikkal új fejezet nyílik a Magyar Honvédség életében.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.