Ugrás a tartalomra
Tanjug/Ministarstvo za rad

Vid-napi központi ünnepség Kruševacban

2020.06.28
17:57
2020.06.28
18:12
Forrás
Szerbiai RTV
Vidovdan, azaz Szent Vid napja a szerb nemzet egyik legjelentősebb és legrégebbi ünnepe

A Vid-napi központi ünnepséget Kruševacban tartották ma. A város Stefan Lazarević despota szobrával lett gazdagabb. A rigómezei csata 631. évfordulója alkalmából Zoran Đorđević munkaügyi miniszter helyezte el az emlékezés koszorúit a szerb kormány nevében. Nagy kihívások álltak és állnak most is a szerb nép előtt, de a szerb nép szabadságszerető, és a szabadság iránti vágy mindenféleképpen győzedelmeskedni fog - fogalmazott a tárcavezető. Úgy is tartják, hogy ez a szem felnyitásának ünnepe.

A népi hagyományok szerint, amit ezen a napon az ember meglát, abban sikere lesz. Vid napjával az 1389-es rigómezei csatára is emlékeznek. Az újabb kori szerb történelemben összekapcsolják minden olyan áldozattal, aki Koszovóért vagy a szülőföldjéért adta életét a háborúkban.

Tanjug/Ministarstvo za rad
Vid-nap
ünnepség
Kruševac
Zoran Đorđević

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:06, Frissítve: 18:21

Jelentős romlás esetén távoktatás

Csak akkor vált át a teljes szerbiai iskolarendszer az online oktatásra, ha a járványügyi adatok a helyzet jelentős romlását mutatják – közölte a szerb Oktatási Minisztérium.
18:01, Frissítve: 18:44

1956-ban nagy leckét kapott a magyarság

Csakis önmagára számíthatott, és azok a fiatalok, akik részt vettek ebben, 1956 legbátrabbjai voltak- hangzott el azon a megemlékezésen, melyet szombat délután tartottak Horgoson az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének napján.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.