Ugrás a tartalomra

A Vihar hadművelet áldozataira emlékeztek

2017-08-05
08:11
2017-10-04
12:17
Vučić: Szerbiának van elég ereje, hogy megvédje népét.

A Vihar hadművelet áldozataira és elüldözöttjeire emlékeztek péntek este Veternikben. A rendezvényen részt vett Aleksandar Vučić államfő. A katonai akció során mintegy 200 ezer szerb kényszerült elhagyni otthonát. A megemlékezést Irinej pátriárka áldotta meg.

22 éve, 1995. augusztus 4-én a horvát hadsereg megindította a Vihar fedőnevű katonai hadműveletet, amely során négy nap alatt ellenőrzése alá vonta a horvátországi szakadár szerb területeket. Az akció mintegy 200 ezer Horvátországban élő szerb elűzéséhez vezetett. A hadművelet áldozatainak, illetve az eltűntek számáról különféle adatok jelentek meg, megközelítőleg 2 ezer embert említ a sajtó. A hadművelet augusztus 7-én ért véget.

Horvátországban ünnepnapnak számít augusztus 4-e és 5-e. A győzelem és a hálaadás napja, amikor különféle ünnepi programokkal várják a horvát polgárokat. Andrej Plenković horvát miniszterelnök azt mondta, a felszabadítás napjai voltak azok, amiért több horvát polgár is életét adta.

Szerbiában azonban augusztus 4-e a megemlékezés napja. Minden évben gyertyagyújtással és gyászmisével emlékeznek a történtekről. Péntek este az Újvidékhez tartozó Vetertenik település labdarúgó-stadionjában több mint 30 ezer ember gyűlt össze, hogy lerója kegyeletét. Az eseményen Irinej pátriárka, a szerb pravoszláv egyház feje azt mondta, Istennek kell ítélkeznie, nekünk pedig megbocsájtani, azonban a történteket soha nem szabad elfeledni. Ezt hangsúlyozta a szerb államfő is. Aleksandar Vučić beszédében kiemelte, Szerbiának van elég ereje, hogy megvédje népét, majd hozzátette, az ország többé nem engedi meg, hogy a szerbek lakta területeken olyan bűncselekményeket kövessenek el a szerb nemzet ellen, mint amilyen a Horvátország indította Vihar hadművelet volt. (kép: FoNet)

Vihar hadművelet
Veternik
megemlékezés

Most

09:58, Frissítve: 10:09

Öt napja áram nélkül

Svrljig községben rendkívüli helyzetet hirdettek, mivel hét falu több mint 300 háztartásában már öt napja nincs villanyáram.

Népszerű

Halálos kimenetelű baleset Hajdújárás és Palics között

Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt ma délelőtt Palics és Hajdújárás között. A két települést összekötő felüljárón egy 53 éves férfi Ford Fiesta típusú gépkocsijával elgázolt egy 58 éves kerékpáros nőt, aki a helyszínen életét vesztette.