Ugrás a tartalomra
Illusztráció: Pannon RTV/Tímár Zsolt

A világháló sötét oldala

2019.02.06
20:20
2020.02.10
19:15
Forrás
Pannon RTV
Szülők számára tartottak előadást a témában a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában. Cyber megfélemlítés, online behálózás, sexting - sokan nincsenek tisztában a fogalmak jelentésével sem.
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Életünk természetes részét képezik az internet és a különböző számítástechnikai eszközök. Az fiatalok és a kevésbé fiatalok nagy hányada is a világhálón kommunikál, a gyermekek pedig beleszületnek az elektronikus világba. Részben ott szocializálódnak. Ennek ellenére sokan nem tudják biztonságosan használni a világhálót és nincsenek tisztában a veszélyek súlyosságával sem. Weiss Vesna, a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola igazgatója számos alkalommal szembesült az internet okozta károkkal és lelki sérülésekkel. Kiemelte: „Azt gondolom, hogy minden iskolában megtörtént már, hogy digitális erőszakról volt szó. Ha megtudjuk, hogy ez történik rögtön reagálunk. Értesítjük a szülőket, a rendőrséget és az Oktatási Minisztériumot is.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A folyamatosan változó interneten mindig más és más veszély fenyegeti a fiatal korosztályt. A legújabb őrlet az úgynevezett sexting, tehát meztelen vagy kihívó tartalmú képek vagy videók küldözgetését jelenti. Ezek a felvételek azonban idővel illetéktelen kezekbe kerülhetnek. Súlyosabb következményekkel járhat az internetes zaklatás, a gyermekpornográfia vagy a behálózás. Ebben az esetben személyazonosságukat megváltoztatva, idősebb személyek akár több hónapon keresztül vadászhatnak a közösségi hálókon szórakozó fiatalokra. Igor Jurić, a Tijana Jurić Alapítvány alapítója a biztonságos internet napja kapcsán tartott előadást a szülőknek. Elmondta: „Ezek olyan dolgok, amik ma időszerűek és egyesek nincsenek is tisztában velük. A témák, amikről ma beszélünk, az emberkereskedelem és az, hogy Szerbiában több esetben is megtörtént, hogy az áldozatokat a közösségi hálón befolyásolták és az embercsempészek karmaiban fejezték be.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Egy kis odafigyeléssel, ellenőrzéssel a szülők elkerülhetik a bajt. Sok esetben a közösségi oldalakhoz használt jelszó bonyolultsága és sűrű cseréje is számos veszélytől védheti meg a kiskorúakat.

Széchenyi István Á.I.
Tijana Jurić Alapítvány
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:33, Frissítve: 11:41

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.
10:51

A csúcson is netezne? - megteheti

Mostantól a Kilimandzsáró is szélessávú internetet kap, hogy a turisták tweetelhessenek, instázhassanak vagy whatsappozhassanak, miközben megmásszák Afrika legmagasabb hegyét.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.