Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Virágvasárnap szimbolikája

2021.03.28
14:27
2021.03.28
17:09
Forrás
Pannon RTV
Számos népszokás és hiedelem párosítható a virágvasárnaphoz, valamint a húsvét előtti időszakhoz. Például a barkaszentelés a katolikus hagyományban ilyenkor elengedhetetlen: a rontás, betegség, vihar, és jégeső elkerülése érdekében teszik.

Stábunk Kishegyesre utazott, hogy utánajárjon a virágvasárnaphoz kapcsolódó hagyományoknak. A barkaszentelés az egyik legjellemzőbb szokás ezen a vasárnapon. Szőke Anna, néprajzkutató elmondta, egyes tájegységeken nem szabad bevinni a házba a megszentelt barkát.

Szőke Anna, néprajzkutató: „Amikor hazavitték a templomból, vagy hazaviszik, akkor legtöbb helyen az eresz alá szúrták, és ahol nem volt elérhető az ereszalja, ott kint a jószágoknál az ólak eresze alá tették. A hiedelem szerint megvéd a veszedelemtől, tehát jégveréstől, zivatartól, ha van barka. Dél-Bánátban még olyan szokás is van, hogy ha beteg a jószág, akkor megvesszőzik a megszentelt barkával. Hisznek abban, hogy meg fog gyógyulni.”

Hozzátette, ezt a megőrzött, szentelt barkát a következő év hamvazószerdáján, húsvét előtt negyven nappal elégetik, majd ennek a hamujával kenik fel az emberek homlokára a keresztet.

Pannon RTV/Raffai Csaba

A Biblia szerint a Jézust győzelmi pálmákkal köszöntötték Jeruzsálembe érkezésekor - mesélte stábunknak Szakály József szabadkai plébános. Amikor a virágvasárnap Európa minden részén ünnepé vált, akkor megszületett az igény, hogy köszöntsék a Messiást, mivel az európai országok többségében nincsenek pálmák, ezért ezt a barkaág váltotta fel.

Szakály József, prépost, plébános: „A mi vidékünkön azonban nem nő pálma, így a barkaág lett, ami a szimbolikát beteljesíti. Az újjáéledő természet, az életet adó természet, a föltámadás szimbólumaként jelenik meg  a barka, ezért köszöntjük virágokkal és barkaágakkal virágvasárnap Krisztus Urunkat.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Hozzátette, virágvasárnapon, a mise kezdete előtt, a barkák megáldása után vonultak a templomba a hívők, ezzel jelképezve Jézus jeruzsálemi bevonulását.

virágvasárnap
Szakály József
barka

Most

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.