Ugrás a tartalomra
Tanjug

Virológus: Nincs ok pánikra, nem olyan egyszerű elkapni a majomhimlőt

2022.05.22
13:57
2022.05.22
18:21
Forrás
Pannon RTV
Nincs ok pánikra, nem egyszerű elkapni a majomhimlőt, jelentette ki dr. Milanko Šekler, virológus. A szakember elmondta, eddig 12 országban 92 személynél regisztrálták a majomhimlő kórokozó okozta fertőző betegséget.

Kilenc európai országban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és legutóbb Izraelben regisztráltak majomhimlős esetet. Šekler elmondta, Európában eddig senki sem halt bele a kórokozó okozta szövődményekbe, ugyanis a vírusellenes gyógyszerek hatékonynak bizonyultak. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a kanyaró elleni vakcina mintegy 85 százalékban biztosít védettséget a majomhimlő ellen.

„Ami jó a himlőnél, hogy a beteg csak akkor fertőz, amikor már megjelennek a tünetek. Amikor himlős beteggel találkoznak, talán nem kell külön elmondanom, hogy mit ne csináljanak. A himlősöket el kell kerülni. Ebben az esetben nagyon egyszerű a megelőzés, mert a betegségnek olyanok a tünetei amilyenek. Nem olyan, mint a koronavírusnál, hogy valaki több napon át fertőzhet, vagy még az inkubációs időszakban is fertőzhet, közben meg nincsenek tünetei. Ebben az esetben az inkubációs idő általában 5 és 14 nap közötti, néha tovább is tarthat. Amikor már megjelennek a kiütések, akkor a beteg már nagyon fertőző. Minden sebből több millió vírusrészecske jön ki. Ebből világossá válik, hogy el kell kerülni azt, aki himlős. Ennyi. Nem kell pánikolni.”

majomhimlő
Milenko Šekler

Most

13:30

A mellrákszűrés életet menthet

Továbbra is lehet jelentkezni a HPV elleni védőoltás felvételére Szabadkán, ahogy a bajmoki mammográfiai vizsgálatokra is. A mellrákszűrésre eddig több mint 500 nő jelentkezett.
11:50

Csaknem 40 fokkal köszönt be a július

36-37 Celsius fokos meleggel köszöntött be a július. Jó hír viszont, hogy már csak pár napig kell kibírni a kánikulát, a jövő hét elején enyhe lehűlés érkezik térségünkbe. Nem szakad meg azonban a strandolós idő.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.