Ugrás a tartalomra

Vissza akarják állítani az élővilágot a Palicsi- és Ludasi tavak környékén

2018.10.19
13:47
2018.10.19
17:55
Forrás
Pannon RTV
Szemináriumot tartottak a területhasználók részére péntek délelőtt a Ludasi-tó Látogatóközpontjában.

A mindenre kiterjedő kutatásokat végeztével akár jövőre megkezdhetik a tényleges beavatkozásokat a Palicsi- és Ludasi tavak környékén, a természetes élővilág visszaállításának céljából.

Régi vágy, hogy a Palicsi- illetve a Ludasi-tó élővilágát, növényzetét az eredeti állapotokra állítsák vissza. A mostani szemináriumtól új időszámítás kezdődhet a Palicsi- illetve a Ludasi-tó életében is.

Az elmúlt közel két évtizedben a tavak flórája és faunája a szennyezések következtében jelentős károkat szenvedett. Ennek felmérését, helyreállítását tűzte ki célul az a projekt, amelyet az IPA határon túli együttműködés keretében, az Európai Unió társfinanszírozásában valósítanak meg.

Vinkó Tamás, szakmunkatárs, Palics-Ludas Közvállalat: „Itt mind a madárvilágot, rovarvilágot, növényvilágot kutatjuk. Próbáljuk megállapítani, hogy melyek azok a funkciók, amelyek segítenék ezeknek az élőhelyeknek a továbbműködését, tehát amin javítani kell. Továbbá különböző őshonos növényeknek a különböző szaporítószerveinek a gyűjtését is folytatjuk azzal a céllal, hogy majd későbbiekben tudjunk revitalizálni különböző, már degradált élőhelyeket, melyek szintén ezeken a területeken találhatók.”

A projekt már korábban kezdetét vette. Állat- és növénybiológusok, rovarszakértők végzik a tavak és a vízgyűjtő-területek mindenre kiterjedő felmérését.

Dobó Márta, igazgató, Palics-Ludas Közvállalat: „Tulajdonképpen félidőhöz érkezett ez a projektum, és most már vannak eredményeink. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a megszerzett eredményeket a helyi lakosokkal is megosszuk, ami tulajdonképpen vállalásunk is volt a projekt keretén belül. Így mindazok a felhasználók, akik ezeknek a tavaknak a környékén, illetve ezeknek a vizes területek, élőhelyek környékén laknak, azok is részt vegyenek benne. Megtudják azt, hogy ezek a vízgyűjtő területek hogyan állnak ma, melyek azok a növények, amik fölkutatásra kerültek. Az élővilágról, ami megfigyelés alatt van, milyen eredményeket tudtunk eddig összegyűjteni.”

Az eddig elvégzett előzetes felmérések meghatározzák a jövőbeli beavatkozások menetét is. A gépek akár a jövő év közepétől megkezdhetik a tényleges munkavégzést. 

Ludasi-tó
Dobó Márta
Vinkó Tamás

Most

Népszerű