Ugrás a tartalomra
TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/bs

Visszafordították Porfirije szerb pátriárkát a koszovói határról

2022.12.26
16:24
2022.12.26
17:09
Forrás
Szerbiai RTV
Az egyházi vezető Merdarenél akart átkelni, de a koszovói hatóságok negyven percnyi egyeztetés után nem engedték be Koszovó területére, így a pátriárka és munkatársai visszafordultak.

Petar Petković, a Szerb Kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója szerint mindez Albin Kurti erőszaktevése, és szerinte az, hogy nem engedik meg, hogy Porfirije felkeresse a Peći patriarchátust, egy olyan bűntény, amellyel a modern kori civilizáció még nem szembesült. Egyébként arról tegnap már mi is beszámoltunk, hogy a koszovói hatóságok jelezték, hogy nem fogják beengedni a szerb pravoszláv egyház vezetőjét, erről maga Porfirije adott ki közleményt tegnap este.

Pátriárkaként a pravoszláv egyház egyik legelső és legfontosabb székhelyét akarta felkeresni, egyházi személyként a saját népével szeretett volna lenni a karácsony előtt, és mint állampolgár haza szeretett volna menni - ezt tette közzé közösségi oldalán Porfirije, miután a koszovói hatóságok nem engedték át a Merdarenél található átkelőn. Hozzátette, az otthon ajtaja számára ma zárva volt, majd úgy folytatta, kéri Istent, hogy nyissa meg azok szívét, akik ezt az ajtót bezárták.

A pravoszláv egyházi vezető visszafordításával kapcsolatban a szerb külügyminiszter is megszólalt. Ivica Dačić elfogadhatatlannak tartotta, hogy a koszovói hatóságok megtagadták a pátriárkának az átkelést. Szerinte döbbenetes, hogy egy egyházi vezetőnek engedélyt kell kérnie, hogy bárhova is utazhasson Szerbián belül, egy olyan területre, ami időszakosan az ENSZ felügyelete alatt áll.

Porfirije
pátriárka
Koszovó
Petar Petković
Albin Kurti

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:15, Frissítve: 18:25

Palicson is várják a nyuszit

Színes műsorral várta a húsvéti ünnepeket megelőző szombaton az érdeklődőket a Palics Magyar Művelődési Egyesület a helyi Magyar Művelődési Központban.
16:15, Frissítve: 18:21

Húsvétváró kiállítás Felsőhegyen

Húsvéti sonka, ünnepi kalács, a tavasz virágai és ünnepkört meghatározó díszes tojások is díszítették mindazok standját, akik részt vettek a felsőhegyi Könyvtár Kör által szervezett Húsvétváró Kiállításon.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.