Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Visszakerül a helyére a hajdújárási turulmadár

2021.05.13
22:46
Forrás
Pannon RTV
Visszakerül eredeti helyére a közel 80 éves hajdújárási turulmadár.

A nagyjából 1,3 méteres szobrot először restaurálják, majd várhatóan a szüreti napokra helyezik vissza a katolikus templom udvarába. 

A turul történetét Sövény Rudolf önkormányzati képviselő ismertette.

„1943 őszén Csajkás Antal akkori hajdújárási plébános fordult egy kérvénnyel Szabadka városához, hogy szeretnének egy emlékművet állítani a templomudvarban, amely állnak egy turulmadárszoborból, egy címertáblából és egy országzászlóból. Ez a történet húzódott egészen 1944-ig. Amikorra megkapták volna az engedélyt, vagy leleplezték volna ezt a szoboregyüttest, addigra bevonultak vidékünkre a szerb és az orosz seregek, ezért a plébános megijedt és elásta a templomudvarban szobrot. Attól félt, hogy majd kárt tesznek benne. Közel 40 évet volt a föld alatt.”

A szobor történetének folytatását a Közügyekben hallhatják.

turulmadár
Hajdújárás
Sövény Rudolf
Turul
szobor

Most

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.

Ki lett a parasztolimpia legjobbja?

Egy év kényszerpihenő után újra megtartották a Moholi Parasztolimpiát és Főzőversenyt, amely immáron hagyományosnak számító rendezvény a Tisza-mentén élő mezőgazdasággal foglalkozó emberek életében. Nagy volt az érdeklődés idén.