Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Visszatérhetünk a rendes kerékvágásba, ha elegen felvesszük az oltást

2021.05.28
08:24
2021.05.28
11:00
Forrás
Pannon RTV
Lélegzet-visszafojtva várjuk a tömegesebb rendezvényeket, de vajon tervezhetünk-e nagyobb eseményeket? Június 21-ét várja egész Szerbia. Mi kell még az enyhítésekhez, a járványügyi intézkedések megszűnéséhez?
Pannon RTV/Idei Sándor

Már több mint egy éve nem bulizhattak szabadon a fiatalok, ezért nagyon várják, hogy újra belevessék magukat az éjszakai életbe Belgrádban is.

Medin Škrijelj: „Elsős egyetemista vagyok, meglátjuk később mi lesz belőlem. Szeretném, ha újra megismétlődnének a bulik. Reálisan nézve ez is egy tapasztalat, és új ismerősöket tudok szerezni, új dolgokat megtapasztalni. Őszintén szeretnék újra bulikba menni.”

Nevena Gajić: „Alig várom már. Egy éve, sőt másfél éve nem történik semmi. Mi azért összejövünk, öten, hatan. De ez nem az igazi. Mindannyian örülnénk a buliknak. Mi az egyetemista kollégiumban élünk. Ez egyfajta hallgatói élet, de nem az igazi. Nem olyan, mint mikor még voltak bulik. Ha azokat újra engedélyezik, akkor minden fantasztikus lesz.”

Vladislav Miljić: „Hiányzik a buli. Ez így nem érdekes. Délután hatkor kimegyünk a városba, de 10-re otthon kell lennünk. Nagyon hiányzik, hogy hajnali kettőig vagy háromig lehessen szórakozni.”

A bulikhoz való visszatérés egyik alapfeltétele a sikeres oltási kampány, a fiatalok bizonyos része egyelőre még vonakodik az oltástól.

„Szerintem a vakcinák nincsenek kellőképpen kivizsgálva. Őszintén, félek tőle.”

„Szerintem fontos, hogy beoltassuk magunkat minél előbb, hogy megfékezzük a járványt.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Az oltás Belgrádban halad a leggyorsabban, így várhatóan ott térhet majd vissza leghamarabb az élet a normális kerékvágásba. Júliusban és augusztusban már koncertek is lesznek. Egyelőre úgy tűnik, azokon csak a beoltottak vehetnek részt.

Készülődnek a rendezvényszervezők is, hiszen hamarosan a lagzik megszervezését is engedélyezhetik. Az Ivent Industrija Egyesület szerint a rendezvényszervezők a járvány kezdete óta nem kaptak megfelelő segítséget, holott nagy károkat szenvedtek és a járvány által legsújtottabb csoportokba tartoznak, ezért továbbra is küzdenek, hogy felismerjék a problémájukat és támogatást kapjanak. Tavaly csak Belgrádban 25 ezer lagzit kellett volna megtartani, de ennek még a fele sem valósult meg, de ha meg is tartották azokat, akkor nagyobb ünnepségek nélkül zajlottak. A halasztások miatt idén legalább 40 ezer lagzira számítanak a szerb fővárosban. De sokan most is elkezdték halogatni a rendezvényeket, vagy más módszerekhez próbálnak meg folyamodni. Az Ivent Industriját érintő veszteségek mindenesetre százmilliókban mérhetők.

Nikola Janković, a szerbiai Ivent Industrija Egyesület igazgatósági tagja: „Az történik, amire mi már az első tárgyalásunk óta, amit Goran Vesić alpolgármesterrel folytattunk, próbálunk rámutatni. Az emberek úgy találják fel magukat, ahogy tudják. Rengeteg lagzit fognak a nagyobb központokból, Belgrádból, Újvidékről, Szabadkáról, Kraljevóból, Nišből, Kragujevácról és a többi nagyvárosból vidékre költöztetni, ahol nincs se epidemiológiai, se más ellenőrzés. Jelenleg hatalmas roham tapasztalható a hétvégi házak foglalását érintően, például Fruška Gorán és Közép-Szerbiában. Ezeken a helyeken tartanak lagzikat rend és odafigyelés nélkül. Nem szeretnék helyeket megnevezni, de a városok környező településein már nem lehet sátort és áramfejlesztőt bérelni, mert foglaltak.”

Az egyesület hónapok óta szorgalmazza egy dokumentum elfogadását, ami a rendezvényeken betartandó járványügyi szabályokat határozza meg. Szerintük ugyanakkor ez a dokumentum akkor íródott, amikor még sokkal rosszabb volt a járványhelyzet. Ezért szeretnék, ha felülvizsgálnák és újraírnák a szabályokat mielőtt még elfogadnák, hogy azok összhangban legyenek a jelenlegi helyzettel. A dokumentum egyebek között olyan szabályokat tartalmaz, melyek szerint a rendezvényszervezőknek 30 napig meg kell tartaniuk a vendégek adatait, maguk a vendégek nem üdvözölhetik egymást csókkal az eseményeken, valamint egy asztalnál csak háztartásbeliek ülhetnek maszk nélkül.

„Azt gondolom, hogy amit most el akarnak fogadni az az éttermek működésére vonatkozó szabályokkal kell, hogy összhangban legyen. A vendégek és a házasodó párok pedig egyértelműen tudják, hogy néhány dolgot tiszteletben kell tartaniuk. Nincs a megszokott csókkal üdvözlés és ölelkezés. Miért lenne probléma, hogy az ember eljöjjön, átadja az ajándékot, lefényképezkedjen az ifjú párral, és részt vegyen az eseményen. Én itt nem látok problémát.”

Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Belgrád mellett Újvidék is tervez nagyszabású rendezvényeket. Júliusban az Exit Fesztivált tervezik megtartani a Péterváradi várban. A jegyek értékesítése már elkezdődött és számos fellépőt is beharangoztak.

Dr. Predrag Kon járványügyi szakember elmondása szerint a felelősség, hogy minden a szabályok szerint történjen ezeken a rendezvényeken, a szervezőkre hárul. A válságstáb mindenesetre ajánlott előírásokat fog meghatározni.

„Ajánlott előírások mindenféleképp lesznek. A felelősség a szervezőkön lesz, mindenekelőtt a morális felelősségről beszélek, és ők lesznek a felelősek, ha ezek a helyek a fertőzés terjedésének helyszínévé válnak. Egy ilyen dolgot nem lehet kötelezettségként meghatározni, ez a személyes véleményem. Az is lehet, hogy mégis lehet, de ezek már jogi dolgok. Tehát, hogy valaki hogyan szervez meg egy koncertet, rendezvényt, fesztivált vagy hasonlót az kizárólag tőle függ. Mi biztosan meghatározzuk az előírásokat, ahogyan eddig is, hogy minden résztvevőnek be kell, hogy legyen oltva, túl kell lennie a betegségen, vagy védett kell, hogy legyen. A maszkkal kell védekezni. Ettől több nem létezik.”

Az újvidéki Exit Fesztivál szervezői már jelezték, hogy a rendezvényen csak a koronavírus ellen beoltottak és a negatív teszttel rendelkezők vehetnek majd részt.

fesztivál
lakodalom
járvány
intézkedések
koncert
oltás
vakcina

Most

12:55, Frissítve: 13:45

Friss olimpiai hírek

Németh Nándor és Barna Andrej is elődöntőbe jutott 100 méter gyorson. Kapás Boglárka 200 méter pillangón szerepelt jól, és bent van a szám elődöntőjében.

Népszerű