Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Visszaválthatóak lesznek a műanyag csomagolások?

2019-02-07
21:47
2019-02-08
16:48
Forrás
Pannon RTV
A szerb környezetvédelmi minisztérium az év végéig dönt arról, hogy a vásárlók számára lehetővé teszik a PET-palackok, műanyag csomagolások leadását a boltokban.

Stábunk utánajárt, hogyan szabadulnak meg az emberek a temérdek műanyag palacktól.

Üdítő, ásványvíz, étolaj, különböző tisztító- és tisztálkodási szerek - mind-mind műanyag palackban. De mit is kezdünk ezekkel a kiürült flakonokkal?

Cindel Gábor, Bajmok: „Gyűjtöttük és vittük a plasztik gyűjtőbe, nálunk van Bajmokon egy hely, ahova be lehet vinni őket.”

Simity Mária, Szabadka: „Nem tudunk mit csinálni vele. Igaz, a gyerekek is gyűjtik, de nekem például nincs unokám, és így nem tudok vele mit csinálni.”

Külföldön már természetesnek számít, hogy az üzletekben visszaváltó automaták vannak felállítva. Maravić Anna szerint Szerbiában is jó megoldás lenne, ha az üzletek visszavennék a kiürült, feleslegessé vált palackokat:
„- Mindenfelé az a sok plasztik eldobálva, mert egy kicsit hanyagok vagyunk, tőlünk függ nagyon-nagyon.
- Ön élne-e ezzel a lehetőséggel?
- Igen-igen.”

Arról még egyelőre nem döntöttek, hogy a kereskedő a vásárlónak meghatározott összeget ad majd vissza, vagy pedig más módon téríti meg a visszaváltást.

Goran Trivan, környezetvédelmi miniszter: „Nem lesz lehetőség hatékonyan dolgozni és termelni anélkül, hogy az összes környezetvédelmi elvet tiszteletben ne tartanánk. Ez többek között azt jelenti, hogy amikor Szerbiáról és a műanyag-felhasználásról van szó, az újrahasznosításra kell fektetni a hangsúlyt, nem csupán a PET-palackok esetében, hanem mindenféle üveg és más anyagok tekintetében is.”

Amennyiben bevezetik Szerbiában is, hogy a műanyag palackokat vissza lehet váltani, kevesebb szemét fog felhalmozódni a háztartásokban.

A műanyag zacskók esetében már komoly előrelépés született, amióta fizetni kell érte az üzletekben 70 százalékkal csökkent a használatuk Szerbiában - emelte ki a szerb környezetvédelmi miniszter.

műanyag
PET palackok
visszaváltható

Most

Népszerű