Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Viszket a szeme, tüsszög, folyik az orra?

2020.08.19
15:22
2020.08.19
16:28
Forrás
Pannon RTV
Ezek a parlagfű-allergia általános tünetei. A gyomnövény pollenje magas koncentrációban van jelen a levegőben.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés és könnyezés - ezek a tünetek ismerősek lehetnek a parlagfűallergiában szenvedőknek. A gyomnövény virágzása világszerte sok ember életét megnehezíti. A napokban magas a növény pollenjének koncentrációja, így az arra érzékenyek tapasztalják a tüneteket.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Vajdaság-szerte tombol a parlagfűszezon. Ilyenkor a gyomnövény pollenje sokak életét megnehezíti. Olyan kellemetlen allergiás tünetek jelentkezhetnek, mint a tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés és könnyezés.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A szabadkai Horváth Réka évek óta szenved parlagfű-allergiától. Elmondta, nehezen vészeli át ezt az időszakot.
„- Orrfolyás, viszket a szemem, főleg ezek. Meg tüsszögés, elég sokat tüsszögök.
- Mivel kezeled? Kezeled-e egyáltalán valamivel?
- Igen, különféle cseppeket szedek, meg szükség esetén orvosságot is.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A parlagfű leginkább az út szélén, mezőn fordul elő, de elhanyagolt udvarokban, kertekben is akad belőle bőven. Július második felétől az első fagyokig gondot okozhat az allergiásoknak. Gyógyszeres kezeléssel némileg enyhíteni lehet az allergiás tüneteken - mondta dr. Pajor Margit általános szakorvos. „Vannak az úgynevezett antihisztaminok, tehát az allergiaellenes gyógyszerek, amelyeket már nagyon időben el kell kezdeni szedni, legalább tíz nappal korábban, mielőtt úgy igazán beindul a szezonja a parlagfűvirágzásnak, éppen azért, hogy megakadályozza, hogy ezek a tünetek kialakuljanak. Viszont, ha már kialakultak, akkor a lokális kezelés nagyon sokat segít, szemcseppek formájában, orrsprayek, orrcseppek formájában.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A parlagfű mellett még a csalán koncentrációja magas a levegőben - olvasható a Szabadkai Közegészségügyi Intézet heti jelentésében. A parlagfű pollenjének levegőben való jelenléte rendkívül magas, míg az említett csaláné közepes szinten van, ennek ellenére okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Az egyéb növényfélék, mint például a fű, lándzsás útifű, az üröm és a kender jelenleg alacsony pollenkoncentrációval rendelkeznek, így azok nem okoznak fejfájást az allergiásoknak. Az illetékesek leszögezik, a súlyos allergiás reakciók elkerülése végett érdemes időben elkezdeni a megelőző kezeléseket.

parlagfű
parlagfűszezon
parlagfű-allergia
allergia
Dr. Pajor Margit
tünetek

Most

22:44

Harc a melldaganat ellen - A szűrés életet menthet

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, vagy más néven: rózsaszín október. A cél, hogy felhívják a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. A Közügyek kisfilmjének is az a célja, hogy tudatosítsa a nőkben, hogy van élet a rák után.
22:26

Falugondnokok a terepen

2015-ben létrejött a falugondnoki szolgálat Vajdaságban. A család nélkül maradt idős személyek, a kisnyugdíjasok, illetve a szociális esetek számíthatnak a falu- és tanyagondnokok segítségére.
19:28, Frissítve: 20:02

Hazatalálás

Hazatalálás címmel nyílt meg a magyarkanizsai születésű Pósa Károly kiállítása a helyi Dobó Tihamér Képtárban a községnapi rendezvénysorozat részeként.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.