Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Viszket a szeme, tüsszög, folyik az orra?

2020.08.19
15:22
2020.08.19
16:28
Forrás
Pannon RTV
Ezek a parlagfű-allergia általános tünetei. A gyomnövény pollenje magas koncentrációban van jelen a levegőben.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés és könnyezés - ezek a tünetek ismerősek lehetnek a parlagfűallergiában szenvedőknek. A gyomnövény virágzása világszerte sok ember életét megnehezíti. A napokban magas a növény pollenjének koncentrációja, így az arra érzékenyek tapasztalják a tüneteket.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Vajdaság-szerte tombol a parlagfűszezon. Ilyenkor a gyomnövény pollenje sokak életét megnehezíti. Olyan kellemetlen allergiás tünetek jelentkezhetnek, mint a tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés és könnyezés.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A szabadkai Horváth Réka évek óta szenved parlagfű-allergiától. Elmondta, nehezen vészeli át ezt az időszakot.
„- Orrfolyás, viszket a szemem, főleg ezek. Meg tüsszögés, elég sokat tüsszögök.
- Mivel kezeled? Kezeled-e egyáltalán valamivel?
- Igen, különféle cseppeket szedek, meg szükség esetén orvosságot is.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A parlagfű leginkább az út szélén, mezőn fordul elő, de elhanyagolt udvarokban, kertekben is akad belőle bőven. Július második felétől az első fagyokig gondot okozhat az allergiásoknak. Gyógyszeres kezeléssel némileg enyhíteni lehet az allergiás tüneteken - mondta dr. Pajor Margit általános szakorvos. „Vannak az úgynevezett antihisztaminok, tehát az allergiaellenes gyógyszerek, amelyeket már nagyon időben el kell kezdeni szedni, legalább tíz nappal korábban, mielőtt úgy igazán beindul a szezonja a parlagfűvirágzásnak, éppen azért, hogy megakadályozza, hogy ezek a tünetek kialakuljanak. Viszont, ha már kialakultak, akkor a lokális kezelés nagyon sokat segít, szemcseppek formájában, orrsprayek, orrcseppek formájában.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A parlagfű mellett még a csalán koncentrációja magas a levegőben - olvasható a Szabadkai Közegészségügyi Intézet heti jelentésében. A parlagfű pollenjének levegőben való jelenléte rendkívül magas, míg az említett csaláné közepes szinten van, ennek ellenére okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Az egyéb növényfélék, mint például a fű, lándzsás útifű, az üröm és a kender jelenleg alacsony pollenkoncentrációval rendelkeznek, így azok nem okoznak fejfájást az allergiásoknak. Az illetékesek leszögezik, a súlyos allergiás reakciók elkerülése végett érdemes időben elkezdeni a megelőző kezeléseket.

parlagfű
parlagfűszezon
parlagfű-allergia
allergia
Dr. Pajor Margit
tünetek

Most

14:23

„Csak menni akarok tovább”

A folyamatos rendőrségi akciók sem riasztják el a migránsok egy részét Horgos környékéről. A falu melletti tanyákon továbbra is kisebb csoportokban rejtőzködnek az illegális bevándorlók.
12:51, Frissítve: 12:56

Missziós napok Adán

Indiából, Ghánából, Indonéziából és Felvidékről származó verbiták hirdetik a kereszténységet, fiatalok és idősek számára egyaránt az adai Szentháromság Plébánia szervezésében megvalósuló eseményen.
12:02, Frissítve: 12:14

Új idény, új célok, kemény felkészülés

Világos Adrianát választották Szerbia legjobb junior atlétájának 2022-ben. A kishegyesi gerelyhajító nagy megtiszteltetésnek érzi a díjat és ebből is erőt merítve gőzerővel készül a szezonra.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.