Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Vitrázs Mindszenty József hercegprímásról Kelebián

2023.03.19
12:26
2023.03.19
17:05
Forrás
Pannon RTV
Felszentelték a Mindszenty Józsefről készült vitrázst a kelebiai plébánián. A templom összes vitrázsának ez már a 39. színes ablaküvege.

A kezdeményezés 2013-ban indult és mára szinte teljesen feltöltötte a nyílászárókat tematikus ólomüvegekből készült színes ablaküvegekkel. A kelebiai templom vitrázsát Huber Zoltán és családja adományozták, Korhecz Papp Zsuzsanna festményei alapján pedig a szabadkai M&K Tiffany készítette.

Huber Edina: „Mindszenty József mellett azért döntöttünk, igazából az első ok, hogy a harmadik gyermekünk József napján született, és a neve jelentése is szent. Ez volt az indító, a másik pedig az, hogy úgy gondolom Mindszenty József minden magyar embernek példaként kell, hogy szolgáljon, illetve őt kell, hogy kövesse mindenben.”

A vasárnapi ünnepi szentmisén megáldották a vitrázst. Mindszenty József Magyarország utolsó hercegprímása, esztergomi érseke volt. A forradalom bukása után az amerikai nagykövetségre menekült, majd Mariazellbe emigrált. Végrendeletében meghagyta, hogy csak akkor hozzák haza, amikor az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarországot. A rendszerváltás után az esztergomi bazilika altemplomába helyezték el a testét. Mindszenty József a kommunista korszak áldozata - mondta el a szentmisén Paskó Csaba, plébános.

Paskó Csaba, plébános: „Akkora tisztelet övezi őt, és a hívek, a katolikus egyház részéről egy akkora fogadtatása van, amit nem lehet megkerülni és ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Úgy gondolom, hogy egy pár héttel ezelőtt, amikor az ártatlan kommunista áldozatokra emlékeztünk, és ugyanakkor, amikor azt mondjuk, hogy a szentek, a nagyok, a gerinces emberek köztünk éltek és élnek ma is, és nem kell a középkorig visszanyúlni, akkor Mindszenty József egy olyan ember, aki szembe mert menni egy diktatúrával, egy hazug rezsimmel.”

A templom vitrázsainak száma Mindszenty Józseffel együtt elérte a 39-et, akinek szentté avatási eljárása még jelenleg is tart.

Mindszenty József
Kelebia
Paskó Csaba
Huber Zoltán
Korhecz Papp Zsuzsanna

Most

14:57, Frissítve: 15:33

A birkózás a legtömegesebb sportok között

Falunapi birkózótornát tartottak Kishegyesen az óvodás és általános iskolás korosztály számára. A községbeli gyerekeknek ez az első megmérettetése. Szabadka és Magyarkanizsa csapatait látták vendégül.
14:21, Frissítve: 17:09

Kikapcsolódásból lefutni a félmaratont

Vasárnap délelőtt elrajtolt a 30. Újvidéki Félmaraton. A főtérnél megrendezett versenyen, illetve, sportrekreációs rendezvényen minden korosztályra gondoltak, a versenyzők különböző kategóriákban indulhattak.
12:55, Frissítve: 16:45

Vásárt tartottak Kispiacon

Az esemény megszokott, hiszen évtizedek óta minden hónap utolsó hétvégéjén szervezik meg, amelyre egész Vajdaság területéről érkeznek árusok és vásárlók is egyaránt.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.