Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Vízkereszt napja van a Julianus-naptár szerint

2020-01-19
15:21
2020-01-19
17:03
Forrás
Pannon RTV
Ez alkalomból Szerbia-szerte úsznak a Szent Keresztért a folyók melletti településeken. Az ortodox keresztény hívők hiedelme szerint a vízbe mártózás jó egészséget hoz és lemossa a bűnt.

Kamenicánál a Dunában az ötven úszó közül a 22 éves kruševaci Nemanja Blagojević szerezte meg a keresztet. A rendőri képzésen lévő és vízilabdával is foglalkozó fiatalember már több alkalommal is úszott a keresztért: „Jó érzés, már úsztam kétszer-háromszor. Ajánlom mindenkinek, természetesen annak, aki tud, aki 18 évnél idősebb. Nagyon kellemes érzés és nagy öröm.”

Az idén immár hetedik alkalommal szerveztek úszást a Szent Keresztért Kamenicánál.

A központi eseményt hálaadó szentmise előzte meg.

Srđan Kružević, Újvidék polgármester-helyettese elégedettségét fejezte ki a nagyszámú úszó és intézmény részvétele láttán: „Az emberek nagy száma, akik összejöttek itt ma, rámutat, hogy meg akarjuk óvni a hagyományt és a szokásokat, és ez azok közé sorol minket, akik méltóak elődeikhez és utódaikhoz.”

A szentelt vízből fagyasztott keresztet a szerbiai csendőrség tagjai vitték le a menetben a templomtól a Duna-partig. A jégkeresztet Aleksandar Vulin védelmi miniszter engedte a folyóba a katonaság hajójáról, majd kijelentette: „Ma az úszók nem magukért úsztak, nem csak azért úsztak, hogy megmutassák, mennyire bátrak és erősek. A saját népükért, országukért és hitükért úsztak.”

Az ünnep és a hozzá kötődő szokások emléket állítanak Jézus megkeresztelésének a Jordán folyóban. A táv 33 méter, ami Krisztus éveit jelképezi.

Julianus-naptár
vízkereszt
ortodox
Szent Keresztért
úsznak
vízbe mártózás
Kamenica
Aleksandar Vulin

Most

16:49, Frissítve: 19:37

Sikeres a Mentorprogram Vajdaságban

A Mentorprogram hozadékairól Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár beszélt a Közügyeknek.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.

Fejműtét és császármetszés egyidőben

Fejműtétet és császármetszést hajtottak végre egyszerre egy 31 éves nőn belgrádi orvosok. A kilencedik hónapban járó terhes asszony elesett, és fejsérülést szenvedett.