Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Vízkereszt napja van a Julianus-naptár szerint

2020-01-19
15:21
2020-01-19
17:03
Forrás
Pannon RTV
Ez alkalomból Szerbia-szerte úsznak a Szent Keresztért a folyók melletti településeken. Az ortodox keresztény hívők hiedelme szerint a vízbe mártózás jó egészséget hoz és lemossa a bűnt.

Kamenicánál a Dunában az ötven úszó közül a 22 éves kruševaci Nemanja Blagojević szerezte meg a keresztet. A rendőri képzésen lévő és vízilabdával is foglalkozó fiatalember már több alkalommal is úszott a keresztért: „Jó érzés, már úsztam kétszer-háromszor. Ajánlom mindenkinek, természetesen annak, aki tud, aki 18 évnél idősebb. Nagyon kellemes érzés és nagy öröm.”

Az idén immár hetedik alkalommal szerveztek úszást a Szent Keresztért Kamenicánál.

A központi eseményt hálaadó szentmise előzte meg.

Srđan Kružević, Újvidék polgármester-helyettese elégedettségét fejezte ki a nagyszámú úszó és intézmény részvétele láttán: „Az emberek nagy száma, akik összejöttek itt ma, rámutat, hogy meg akarjuk óvni a hagyományt és a szokásokat, és ez azok közé sorol minket, akik méltóak elődeikhez és utódaikhoz.”

A szentelt vízből fagyasztott keresztet a szerbiai csendőrség tagjai vitték le a menetben a templomtól a Duna-partig. A jégkeresztet Aleksandar Vulin védelmi miniszter engedte a folyóba a katonaság hajójáról, majd kijelentette: „Ma az úszók nem magukért úsztak, nem csak azért úsztak, hogy megmutassák, mennyire bátrak és erősek. A saját népükért, országukért és hitükért úsztak.”

Az ünnep és a hozzá kötődő szokások emléket állítanak Jézus megkeresztelésének a Jordán folyóban. A táv 33 méter, ami Krisztus éveit jelképezi.

Julianus-naptár
vízkereszt
ortodox
Szent Keresztért
úsznak
vízbe mártózás
Kamenica
Aleksandar Vulin

Most

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.