Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Vízkereszt van, Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe

2019-01-06
08:25
2019-01-06
18:12
Forrás
MTI
A vízkereszt a karácsonyi ünnepkör záró napja, a farsangi időszaknak pedig a kezdete. Bánátban is ezen a napon szedik le a karácsonyfát, a templomból pedig szenteltvizet visznek haza a hívek.

Gyuris László plébános a nagybecskereki székesegyházban megáldotta a keresztvizet, Német László megyéspüspök pedig a szentmisén megszentelte vele a híveket. Sokan haza is vittek a szenteltvízből. A hiedelem szerint ugyanis a szenteltvíz egész éven keresztül megvéd a bajtól, kigyógyít a betegségből, úgy embert, mint a jószágot is. 

Bakátos Mária, Nagybecskerek: „Ha evvel megszenteljük, akkor ez elűz minden tisztátalanságot, minden rosszat, betegséget. És ott ahol a jó Isten van, a jó Isten is ott lakozik, ahol szeretet és béke van a házban. És ez a szenteltvíz is, az a hiedelem járja, hogy ahol megszentelik a házakat, ott Isten szeretete és béke lakozik.

Az Úr megjelenésének az ünnepét a IV. század elejétől kezdték ünnepelni. Masa Tamás, lelkész, Nagybecskerek: „Ez az ünnep szorosan kapcsolódik a karácsonyi ünnepkörhöz, hiszen karácsonykor Jézus megszületését, a test szerinti világba jövetelét ünnepli az egyház, a vízkereszt pedig kibővíti úgymond egy kicsit - tovább magyarázza - ennek a nagy valóságnak az értelmét, hogy Jézus Krisztus, akit az Isten küldött a világba, aki emberré lett, a világ előtt emberként is láthatóvá vált és benne az Isten irgalma és jósága. ”

A szenteltvizet a házban egy arra méltó helyen őrzik, ünnepi alkalmakkor az asztalt is megszentelik vele. A január hatodika után kezdődő házszentelésnél is fontos szerepe van. Gyólai József, Nagybecskerek: „A házszentelésnek is megvan a maga lényege, hogy mit kell elkészítsen, ha jön az a bizonyos lelkész vagy pap házat szentelni. Akkor is legyen őnála elkészítve, ha sehogy, akkor egy kis pohárba, fehér asztalon, egy kereszttel, két gyertyával.” 

Bánátban vízkeresztkor adják ki a jószágnak a Luca-napon elvetett búzát. Fánkot sütnek és összehívják a szomszédokat. Egykor szokás volt a Három Királynak a járása a bánáti falvakban. Jézus születésének az örömét vitték el a házakba, erőt, egészséget kívánva a házbelieknek.

vízkereszt
Jézus Krisztus
vallás
ünnep

Most

00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.
23:02, Frissítve: 23:14

Nem drágul a földgáz

Szerbia polgárainak egy része megnyugodhatott, mivel az illetékesek bejelentették, hogy ebben a fűtési idényben nem drágul a földgáz. Stábunk annak járt utána, hogy hogyan látják ezt a szabadkaiak.
20:33, Frissítve: 20:39

Gyásznapot rendelt el Szlovákia

A szerdán Nyitragerencsér közelében történt buszbalesetben 12 személy vesztette életét. A szlovák kormány a csütörtökön megtartott rendkívüli ülésén péntekre rendelte el a gyásznapot.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.