Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Vödörből öntözték a lányokat Temerinben

2021.04.05
12:35
2021.04.05
17:22
Forrás
Pannon RTV
Húsvéthétfő van, a vidámság, a mulatság ideje. Régen húsvét másnapját vízbevető, vagy vízbehányó hétfőnek is nevezték. A magyar népszokás szerint ilyenkor a legények vízzel locsolták meg, vagy vízbe merítették az ismerős lányokat.

A fiúkat ilyenkor rendszeresen meg is vendégelték étellel és itallal. A temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület fiatal tagjai is ápolják ezt a hagyományt.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Lovaskocsin indultak locsolkodni a temerini zenészek és néptáncosok. A legények hangos zeneszóval érkeztek meg Csordás Andreához. A locsolóvers elmondása után már zúdult is a fiatal lány nyakába a víz.

Csordás Andrea: „Színházasok által is már voltam meglocsolva, és én ezt nagyon szeretem a hagyomány miatt, hogy jönnek lovakkal, és zenélnek nekem. Nagyon szeretem.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Helyenként a locsolás előtt meg is táncoltatták a lányokat. A lányok nagy örömére ma már nem kútból vagy patakból merített jéghideg vízzel locsolnak, de korán reggel a langyos víz is frissítő.

Erdélyi Lenke: „Nálunk a hatévestől jómagamig mindenki nagyon izgatottan várja. A maga egyszerűségében és tisztaságában gyönyörű. A szokásrendszer is már kialakult, hogy hogyan szoktunk készülni rá. Minden évben egész korán kelünk, édesanyám gyúrja a tésztát, hogy mire megérkeznek a locsolók, friss pogácsát ehessenek. Úgyhogy én önmagában nagyon szeretem a hangulatát ennek a kis szokásunknak.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Temerinben néhány évtizede élesztették újjá ilyen formában a locsolkodás hagyományát. Elsősorban a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület fiatal népzenészei és néptáncosai szervezik a lovasklubbal karöltve. Idén körülbelül 15 háztartás lányait látogatták meg.

Nagy Bence: „Általában úgy húsz szokott lenni, az a felső határ, ahova ellátogatunk. Mindenhol elidőzünk 10-15 percet, plusz az út, tehát van, hogy már három órakor érünk vissza, de most azt hiszem, hogy olyan egy órára befejezzük. Mindig úgy nézzük, hogy minden lányt meglocsoljunk, akinek szóltunk, és aki vár bennünket, de hogy azért az időbe is beleférjünk.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A járókelők arcára is mosolyt csaltak az élő népzene mellett ünneplő fiatalok.

Nagy Gergő: „Az emberek általában üdvözlik ezt az egész népszokást, és sokszor van, hogy követik is egy darabig, és akkor odajönnek a házhoz, ahol épp locsolunk, és ők is élvezik a zenét. Egy kis színfoltot is hoz nekik az unalmas hétköznapokba, főleg így a vírus időszakában, amikor az emberek a társasági élettől már hosszú ideje el voltak zárva, akkor ez egy kis színfolt.”

A temerini legények, mint mondják, a jövőben is életben szeretnék tartani a vödrös locsolkodás szokását.

locsolkodás
Temerin
Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület
húsvéthétfő

Most

21:26, Frissítve: 21:52

Oltásra buzdít a VIFÓ elnöke

Az elmúlt fél évben megnőtt a fiatalok oltási kedve, egyre többen veszik fel már a harmadik oltást is, viszont még mindig sok a tenni való - jelentette ki a Közügyekben Szollár Ádám, a VIFÓ elnöke.

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.