Ugrás a tartalomra
Tanjug

Vučić: Délután 5-től reggel 5-ig legyen kijárási tilalom mindenki számára

2020-03-21
18:54
2020-03-21
21:30
Forrás
Pannon RTV
A mostani 20 órai helyett 17 órától teljes kijárási tilalom lépjen életbe Szerbiában holnaptól - ezt javasolja a szerb államfő a kormánynak, amely várhatóan el is fogadja majd a javaslatot.

Aleksandar Vučić mai sajtótájékoztatóján bejelentette, 171-re emelkedett a fertőzöttek száma az országban. Az elnök elmondta, az eddig bevezetett óvintézkedéseket az emberek egy jelentős része nem veszi komolyan, így szükség van a szigorításra.

Folyamatosan növekszik Szerbiában a koronavírussal fertőzöttek száma - jelentette be Aleksandar Vučić. A szerb államfő arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg 12 ember van lélegeztetőgépen, és eddig egy személy halt bele a vírus szövődményeibe: „Ma van Szerbia eddigi legnehezebb napja. Harminchat új fertőzött, tehát ebben a pillanatban délután és délelőtt, azaz összesen 171 fertőzött. Ez a szám napról napra növekedni fog, amennyiben nem változtatunk a viselkedésünkön.”

Felhívta arra is a figyelmet, hogy március ötödike óta 318 ezer ember érkezett Szerbiába Európa más részeiről. Olyanok is voltak közöttük, akik tudatában voltak annak, hogy fertőzöttek. A szerb elnök hatványozottan kérte, hogy ezek a személyek maradjanak otthon. Leszögezte, az emberek többsége még mindig nem érzi a helyzet súlyosságát, sokan vannak a köztereken, a települések központjában. Ezen változtatni kell. Bejelentette: a kijárási tilalom szigorítására tesz javaslatot: „Javaslatot teszek ma este a kormánynak, és hiszem, hogy a kormány elfogadja az új intézkedéseket. Nehéz intézkedések, drasztikus intézkedések, hogy a kijárási tilalom holnaptól ne este nyolc és reggel öt óra között legyen, hanem már 17 órától reggel 5 óráig.”

Az államfő azt is elmondta, ha szükség lesz rá, tovább hosszabbíthatják a kijárási tilalmat, és néhány nap múlva akár a teljes, egész napos kijárási tilalmat is bevezethetik, ha nem viselkedünk felelősségteljesen: „A kijárási tilalom vasárnaptól már nem 20 órától reggel 5 óráig tart, hanem 17 órától reggel 5-ig. 12 órán keresztül van kijárási, kilépési tilalom. 12 óra van arra, hogy azok, akik fiatalabbak 65 évnél, kimehessenek. Mindezt azért vezetjük be, mert egyértelmű, hogy nem tudunk eléggé fegyelmezettek lenni.”

Minden létfontosságú élelmiszerrel rendelkezik Szerbia, és a boltok is el vannak látva. Aleksandar Vučić megígérte, hogy azokat a termékeket, amelyekből hiány van, itthoni gyártással pótolják az elkövetkező napokban. Ilyen áru például az élesztő, az alkohol, a fertőtlenítőszerek és a védőmaszkok. A szerb elnök azt mondta, az elkövetkező napokban 15 millió egészségügyi védőmaszkot osztanak szét a gyógyszertárak között, ezeket várhatóan csütörtöktől vásárolhatjuk meg: „A jövő héten, jegyezzék meg, csütörtökön, legalább 15 millió maszk lesz a piacon, és ezeket mind a gyógyszertárakon keresztül adjuk majd. Azután pedig még 35 millió maszk érkezik, majd még 50 millió darab. Jelen pillanatban azon dolgozunk, hogy tudjunk termelni maszkokat Szerbiában, vásárolunk gépeket hozzá, és angazsáljuk azokat a gyárakat, amelyek már ezt gyártják. Kis mennyiség, nem elégséges mennyiség ez, de veszünk gépeket, mindent, ami szükséges.”

Szombaton Olaszországban 793 személy halt meg a koronavírus következtében. A környező országokban is rohamosan terjed a betegség, Horvátországban például egy nap alatt 80 újabb fertőzést regisztráltak. A szerb elnök ennek kapcsán ezt mondta: „Minden jót kívánok nekik. Kívánom, hogy védjék meg magukat attól a vírustól. Mert akkor tudni fogjuk, hogy mi is azon az úton haladunk, ha nekik sikerül megvédeniük magukat. Emberek, felfogják-e, hogy mi történik velünk? Mint ahogy Istenhez imádkozok, úgy kérem magukat (hogy maradjanak otthon). Nem azért csináljuk, mert ez fontos bármilyen politika miatt. Hallgatom az ilyen támadásokat minden egyes nap. Azért csináljuk, hogy megőrizzük az életüket.”

Goran Stevanović, a Szerbiai Klinikai Központ fertőzőosztályának vezetője a sajtótájékoztatón megerősítette, a fertőzöttek számának növekedése várható volt. Hozzátette, továbbra is túl sokan tartózkodnak az utcákon és a köztereken, ezen pedig mindenkinek változtatnia kell.

Aleksandar Vučić
koronavírus
kijárási tilalom
Szerbia
COVID-19

Most

Népszerű

Halálos baleset Szabadkán

Súlyos közlekedési szerencsétlenség történt hajnali 2 órakor Szabadkán. Egy személyautó lesodródott az útról, majd egy parkoló teherautónak csapódott. A gépkocsi sofőrje a helyszínen életét vesztette.