Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić: Életfogytiglan a gyerekgyilkosoknak és a többszörös gyilkosoknak

2019-01-12
19:39
Forrás
Pannon RTV, Tanjug
Az állam el fogja taposni a bűnözőket - üzente a szerb államfő az ország enyhe büntetőpolitikáját bírálva.

Életfogytig tartó börtönbüntetés bevezetését jelentette be mai sajtótájékoztatóján a szerb elnök. Aleksandar Vučić a Nemzetbiztonsági Tanács ülése után arról beszélt, hogy az állam szándéka az, hogy legyőzze a bűnözés és a korrupció legsúlyosabb formáit.

Drákói büntetéseket jelentett be a bűnözőkkel szemben a szerb államfő. Aleksandar Vučić elmondta, gyilkosságért ma 5-től 15 év börtönbüntetésre ítélhetik az elkövetőket, a jövőben ez 10-től 20 év lesz. A legsúlyosabb esetekért pedig életfogytiglani rabságot szabnak ki. Kiemelte: „Bevezetjük az életfogytig tartó börtönbüntetés intézményét, azaz az életfogytiglani rabságot azok esetében, akik a legsúlyosabb bűncselekményeket vagy bűnhalmazatokat követték el, a többszörös gyilkosok, a gyermekgyilkosok, és más legsúlyosabbnak minősülő bűncselekmények esetében. És nem igazán érdekelnek az emberi jogokért harcolók megjegyzései, sem más, mivel az összes emberi jogunkat tönkretették a kábítószerekkel, a gyilkosságokkal, meg minden mással, és megmutatkozott, hogy nem voltunk képesek, mert le tudunk tartóztatni mindenkit, de három nap múlva már szabadlábon vannak. Ez többé nem lesz.”

Az erőszaktevésért 5-től 15 év börtönbüntetésre, a családon belüli erőszakért minimum egy év börtönre számíthatnak az elkövetők - részletezte a szerb köztársasági elnök. A legsúlyosabb bűncselekményeknél 12 hónap alatt véget kell érjen a per - szögezte le. Hozzátette, az európai szabványokat követik majd: „Az Európai Unió támogatására számítok. Németországban életfogytiglani börtönbüntetés van, miért ne lenne nálunk is? Nézzék, hogy történt ez. Csak nálunk a Balkánon nincs. Nincs Horvátországban, nincs Montenegróban, nincs Észak-Macedóniában, nincs Bosznia-Hercegovinában, nincs Szerbiában, éppen így. Náluk pedig van. Nos, most mi is szeretnénk.”

Ez egy nehéz küzdelem lesz, mert majd a jogvédők ellenzik, és a bűnözök is összefognak - mondta a szerb elnök. Aleksandar Vučić hangsúlyozta: „Az én válaszom pedig az: az állam mindannyiótokat le fog győzni, mindegy, hogy mennyire vagytok veszélyesek, akármennyire is gátlástalanok vagytok, akármennyi kapcsolattal is rendelkeztek az egész régióban, mi megmutatjuk nektek, hogy az állam sokkal erősebb.”

Egy hónap múlva elkezdünk mindent megváltoztatni Szerbiában, a bűnüldözés azonban évekig eltart majd - hangsúlyozta a szerb államfő.

Aleksandar Vučić
életfogytiglan
börtönbüntetés

Most

21:17, Frissítve: 21:28

Pokoli hőség Európában, iskolákat zárnak be

Holnap tetőzhet a Szaharából érkező hőhullám, 40 fok feletti hőmérséklettel Franciaországban és Spanyolországban. Van, ahol 45 fokot várnak. Párizs elővárosaiban sorra zárják be az iskolákat.
19:32

Gázrobbanás Bécsben

Tíz ember megsérült, közülük négyen súlyosan ma délután Bécsben, amikor feltételezhetően gázrobbanás történt egy többemeletes lakóépületben.
16:22

Kik keresnek a legtöbbet Szerbiában?

A szerbiai nettó átlagfizetés áprilisban 54.645 dinár volt, bruttó átlagban pedig 75.441 dinár. Ez nominálisan 11 százalékkal, reálisan 8 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.