Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić: Életfogytiglan a gyerekgyilkosoknak és a többszörös gyilkosoknak

2019.01.12
19:39
Forrás
Pannon RTV, Tanjug
Az állam el fogja taposni a bűnözőket - üzente a szerb államfő az ország enyhe büntetőpolitikáját bírálva.

Életfogytig tartó börtönbüntetés bevezetését jelentette be mai sajtótájékoztatóján a szerb elnök. Aleksandar Vučić a Nemzetbiztonsági Tanács ülése után arról beszélt, hogy az állam szándéka az, hogy legyőzze a bűnözés és a korrupció legsúlyosabb formáit.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Drákói büntetéseket jelentett be a bűnözőkkel szemben a szerb államfő. Aleksandar Vučić elmondta, gyilkosságért ma 5-től 15 év börtönbüntetésre ítélhetik az elkövetőket, a jövőben ez 10-től 20 év lesz. A legsúlyosabb esetekért pedig életfogytiglani rabságot szabnak ki. Kiemelte: „Bevezetjük az életfogytig tartó börtönbüntetés intézményét, azaz az életfogytiglani rabságot azok esetében, akik a legsúlyosabb bűncselekményeket vagy bűnhalmazatokat követték el, a többszörös gyilkosok, a gyermekgyilkosok, és más legsúlyosabbnak minősülő bűncselekmények esetében. És nem igazán érdekelnek az emberi jogokért harcolók megjegyzései, sem más, mivel az összes emberi jogunkat tönkretették a kábítószerekkel, a gyilkosságokkal, meg minden mással, és megmutatkozott, hogy nem voltunk képesek, mert le tudunk tartóztatni mindenkit, de három nap múlva már szabadlábon vannak. Ez többé nem lesz.”

Tanjug/Dragan Kujundžić

Az erőszaktevésért 5-től 15 év börtönbüntetésre, a családon belüli erőszakért minimum egy év börtönre számíthatnak az elkövetők - részletezte a szerb köztársasági elnök. A legsúlyosabb bűncselekményeknél 12 hónap alatt véget kell érjen a per - szögezte le. Hozzátette, az európai szabványokat követik majd: „Az Európai Unió támogatására számítok. Németországban életfogytiglani börtönbüntetés van, miért ne lenne nálunk is? Nézzék, hogy történt ez. Csak nálunk a Balkánon nincs. Nincs Horvátországban, nincs Montenegróban, nincs Észak-Macedóniában, nincs Bosznia-Hercegovinában, nincs Szerbiában, éppen így. Náluk pedig van. Nos, most mi is szeretnénk.”

Tanjug/Dragan Kujundžić

Ez egy nehéz küzdelem lesz, mert majd a jogvédők ellenzik, és a bűnözök is összefognak - mondta a szerb elnök. Aleksandar Vučić hangsúlyozta: „Az én válaszom pedig az: az állam mindannyiótokat le fog győzni, mindegy, hogy mennyire vagytok veszélyesek, akármennyire is gátlástalanok vagytok, akármennyi kapcsolattal is rendelkeztek az egész régióban, mi megmutatjuk nektek, hogy az állam sokkal erősebb.”

Egy hónap múlva elkezdünk mindent megváltoztatni Szerbiában, a bűnüldözés azonban évekig eltart majd - hangsúlyozta a szerb államfő.

Aleksandar Vučić
életfogytiglan
börtönbüntetés

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:06

Színfalak mögött

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény több év kihagyás után idén ismét megszervezte a színházi nevelési óráját a helybeli általános iskola hetedik osztályosai számára.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.