Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dragan Kujundzic

Vučić: Jobb a járványügyi helyzet, de fegyelmezettnek kell maradnunk!

2020-08-07
11:59
2020-08-07
17:32
Forrás
Szerbiai RTV, Blic.rs
Koronavírus-kórházakat építenek Kruševacban és Belgrádban, hogy az egészségügyi rendszer felkészülten várja az őszt - mondta a szerb elnök.

Kedvezőbb a járványügyi helyzet Szerbiában, mint 10-15 nappal ezelőtt, de továbbra is fegyelmezettnek kell lenni, a vírussal szembeni harc folytatódik - jelentette ki Aleksandar Vučić mai sajtótájékoztatóján. A szerb elnök a gazdaságról is szólt, mint mondta, megkezdték a magánvállalatok dolgozóinak szánt, a minimálbér 60 százalékának kifizetését. Szavai szerint a nehéz gazdasági körülmények ellenére Szerbia a legjobb a régióban.     

Jelenleg több mint 3500 koronavírusos beteg szorul kórházi ellátásra Szerbiában, ez pedig 2000 személlyel kevesebb mint tíz nappal ezelőtt - mondta Aleksandar Vučić. A szerb államfő hozzátette, azért építenek koronavírus-kórházakat Kruševacban és Belgrádban is, hogy az egészségügyi rendszer felkészülten várja az őszt.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Számunkra nagyon fontos az, hogy törődjünk az orvosainkkal, nővéreinkkel. Az embereket arra kell kérnünk, hogy legyenek felelősségteljesek, mivel egy részük túlterhelt és fáradt. Azokról az emberekről beszélünk, akik valóban dolgoztak és harcoltak. Egy részüknek most muszáj pihenőt kapnia. Legyen az 7 vagy 10 napos szünet, de ebben a pillanatban pihenőre van szükségük, hogy őszre készen álljanak.”

A szerb elnök a gazdaságról is szólt. Mint mondta, megkezdték a magánvállalatok dolgozóinak szánt, a minimálbér 60 százalékának kifizetését, ezzel is segítve a cégek helyzetét. Szavai szerint a nehéz gazdasági körülmények ellenére Szerbia a legjobb a régióban. Külön kiemelte a mezőgazdaságot, amely mint mondta, a második negyedévben 2 százalékos növekedést jegyzett, ami szerinte hihetetlen eredmény. Vučić hozzáfűzte: további infrastrukturális fejlesztéseket terveznek, azzal pedig elérhető, hogy az év végén az ország nem jegyez gazdasági visszaesést. „Ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek jó. Azt jelenti, hogy nehézségeink lesznek, mint mindenki másnak, de jobban fogunk járni, mint a többiek. Számunkra nagyon fontos, hogy Németországban ismét növekszik a kereslet, elérték a gyártási kapacitásuk 90 százalékát, növekszik az ipari termelésük, sok alvállalkozásuk van Szerbiában.”

Vučić a sajtótájékoztatón a Belgrád és Pristina közötti viszonyról is beszélt. Elmondta: az egyeztetések szeptember 7-én folytatódnak. Továbbra is kérni fogja a Brüsszeli egyezményben megfogalmazott kötelezettségek teljesítését, ez pedig a Szerb Községek Közösségnek létrehozását jelenti Koszovó terültén. Újságírói kérdésre a horvátországi Vihar hadművelet évfordulójáról is beszélt. Vučić szerint a két ország közötti megbékélés rendben van, de Szerbia nem fog ünnepként tekinteni a hadművelet évfordulójára.

Aleksandar Vučić
járvány
koronavírus

Most

Népszerű