Ugrás a tartalomra
TANJUG/INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"/nr

Vučić: Szerbia nincs a rendkívüli helyzet közelében

2021.03.02
18:24
2021.03.02
21:13
Forrás
Szerbiai RTV
Szerbia nincs a rendkívüli helyzet közelében - véli Aleksandar Vučić. A szerb elnök hozzátette, hogy erről a kérdésről azonban majd a kormány tagjaival egyeztetnek.
TANJUG/INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"/nr

Az emberek dolgozni akarnak, a gazdaságnak működni kell - fogalmazott Vučić, aki ma Szarajevóba látogatott, ugyanis Szerbia most 5 ezer adag koronavírus elleni vakcinát adományozott Bosznia-Hercegovinának, amelynek a felét már át is adta.

A szerb elnök annak lehetőségét is felvetette, hogy Újvidék közelében újabb covid-kórház épülhet.

TANJUG/FOTO FENA/MER KAJMAKOVIC

Habár a szarajevói repülőtéren megtartott sajtótájékoztató eredeti témája a Szerbiából Bosznia-Hercegovinába érkező koronavírus elleni védőoltásdonáció volt, az újságírók egy része mégis arra volt kíváncsi, hogy Szerbiában ismét bevezethetik-e a rendkívüli állapotot, ami akár újabb kijárási tilalommal párosulna. A kérdésre Aleksandar Vučić szerb államfő azt mondta, hogy szerinte az ország nem áll a rendkívüli állapot bevezetésének közelében.

„Mindannyian felelőtlenül viselkedünk, de az embereknek elegük van. Megoldást akarnak és dolgozni szeretnének, és muszáj dolgozniuk. A gazdaságnak működnie kell!”

A szerb államfő hozzátette, hogy erről a témáról a kormány tagjaival is egyeztetni kell, illetve annak lehetőségét is felvetette, hogy Újvidék közelében újabb Covid-kórház épüljön.

TANJUG/INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"/nr

Kedden egyébként 5 ezer adag AstarZeneca típusú védőoltást adományozott Szerbia Bosznia-Hercegovinának. A donáció még egy ilyen szállítmányból áll majd.

Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagja: „Hatalmas dolognak számít, hogy megérkeztek a vakcinák. Szerbia saját polgárai számára is felhasználhatta volna őket. Azonban ebből is látszik Szerbia Észak-Macedónia, Montenegró, illetve Bosznia és Hercegovina felé való viszonyulása, ebből is látszik, hogy Szerbia milyen politikát folytat. Isten hozta, Vučić elnök úr, még egyszer köszönjük!”

TANJUG/FOTO FENA/MER KAJMAKOVIC

A vakcinaszállítmány megérkezésekor Milorad Dodik mellett Željko Komšić és Šefik Džaferović, a háromtagú bosznia-hercegovinai államelnökség horvát, illetve bosnyák tagja is jelen volt. Ők szintén megköszönték a Szerbiából érkező donációt.

Šefik Džaferović, a bosznia-hercegovinai államelnökség bosnyák tagja: „Akkor, amikor a vakcina beszerzéséért felelős globális és többoldalú mechanizmusok csődöt mondtak, akkor Vučić elnök úr ajánlatot tett, mi pedig elfogadtuk azt. Még egyszer köszönet érte!”

TANJUG/INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"/nr

Az eseményen egyebek mellett az is elhangzott, hogy Bosznia és Hercegovinában továbbra sincs elegendő koronavírus elleni vakcina ahhoz, hogy megkezdődhessen a tömeges oltás.

rendkívüli helyzet
Szerbia
koronavírus
Aleksandar Vučić

Most

13:12

Bolygó a Tejútrendszeren kívül?

Komoly felfedezésről számolt be hétfőn egy csillagászokból álló kutatócsoport, mely nem kisebb dolgot állít, mint hogy most először sikerült észlelniük egy csillag körül keringő bolygót a Tejútrendszeren kívül.

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.