Ugrás a tartalomra

WHO Szerbia: Már túl lehetünk a nehezén

2021.01.13
10:15
2021.01.13
14:33
Forrás
Szerbiai RTV
Reméljük, hogy a koronavírus-járvány legnehezebb napjai mögöttünk vannak, a helyzet jobb, de még mindig súlyos - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodavezetője.

Marijan Ivanuša szerint a fertőzöttek száma csökken, de még mindig nagyon sokan vannak kórházban. Láttuk, hogy körülbelül nyolcezer beteg volt naponta, most 1500-2000 van, de ezek a számok még mindig nagyok - tette hozzá a szakember a Szerbiai RTV ma reggeli műsorában. Látjuk azt is, hogy hány ember van kórházakban, és körülbelül ezer ember halt meg a múlt hónapban - mondta Ivanuša. Hangsúlyozta, hogy az oltás nagy reményt jelenthet a jövőre nézve, és Szerbia a világon az elsők között kezdte meg az oltást. A rendelkezésre álló oltóanyagok mennyisége korlátozott, nemcsak Szerbiában, hanem más országokban is. Minden ország azért küzd, hogy minél több oltást kapjon - szögezte le a szakember. Rámutatott, hogy eddig mintegy ötven ország kezdte meg az oltást. Arra a kérdésre, hogy hány embernek kell vakcinát kapnia a kollektív immunitás elérése érdekében, Ivanuša szerint egyes számítások alapján valószínűleg a lakosság 60-70 százalékának beoltásával ez megvalósítható. Hangsúlyozta, egyelőre megerősítést nyert, hogy a rendelkezésre álló oltóanyagok védenek az új típusú vírustörzs ellen is. Arról, hogy milyen közel vagyunk a járvány végéhez, Ivanuša azt mondta, attól tart, hogy még nagyon messze.

Marijan Ivanuša, szerbiai irodavezető, Egészségügyi Világszervezet: „Amit eddig megtanulhattunk az az, hogy látjuk, a vírus hullámokban támad. Egy kicsit lenyugszik, majd ismét fellobban. Mindez valójában a mi viselkedésünktől függ, mennyire tartjuk be az előírt távolságot, a maszkviselést, a kézhigiéniát. Tehát a közegészségügyi intézkedéseknek érvényben kell maradniuk, amíg nincs elegendő oltóanyag.”

A koronavírus elleni tömeges vakcinnáció idén még nem vezet kollektív immunitáshoz a világban - figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet. A WHO vezető tudósa szerint időbe telik, míg elegendő vakcinát állítanak elő, és az országok közötti elosztás is eltarthat egy darabig. Hangsúlyozta, hogy az országoknak folytatniuk kell a vírus terjedésének visszaszorítására irányuló intézkedéseket, a maszkok viselését, a távolságtartást és a kézmosást. A WHO vezető tanácsadója pedig abban reménykedik, hogy februárban a világ legszegényebb országait is el tudják majd látni oltóanyaggal. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a vakcinagyártók is engedélyezzék a koronavírus elleni oltás hozzáférését a világ összes országában.

WHO
Szerbia
Marijan Ivanuša
koronavírus
járvány

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.