Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

World Robot Olympiad Szabadkán

2022.05.30
13:19
2022.05.30
17:30
Forrás
Pannon RTV
LEGO robotok programozásában versenyeztek Szabadkán World Robot Olympiad címmel.

A nemzetközi verseny idei Szerbiai Nemzeti Döntőjére 45 csapat nevezett be. Az általános és középiskolás versenyzőknek öt hónap állt rendelkezésükre, hogy két-három fős csapatukkal elkészítsenek egy robotot az előre megadott funkciók szerint.

Megtelt a szabadkai Sportcsarnok a versenyző gyerekekkel. Több mint százan vettek részt idén a WRO szerbiai döntőjében. A pályázat januárban jelent meg, azóta kellett minden csapatnak elkészítenie egy-egy robotot. Ottjártunkkor éppen javában tartott a verseny.

Mészáros Máté, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolából: "Mindig is szerettem volna, hogy műszakis informatikai munkával foglalkozzak nagy koromban, kibernetikus, robotikus szeretnék majd lenni, ezért tudtam egyből, hogy jelentkeznem kell, amint megjött a lehetőség ötödikben, hogy ilyen versenyekre járhassunk. Sajnos tavaly online volt, és akkor az nem volt olyan jó, de most sokkal jobb, mert megjön az a hangulat is."

Minden versenyasztal mellett bírók kísérték figyelemmel a robotok teljesítményét, és pontszerzését.

Kecskés Barnabás, a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolából: "Először is megépítettük a robotot, azt főleg én csináltam, utána közösen átnéztük, átépítettük egy kicsit, hogy mindent meg tudjon csinálni nagyjából. Utána közösen elkezdtük programozni, sorban haladva a pályán."

Eddig többségében magyar csapatok neveztek be a versenyekre, de idén már szerb anyanyelvű versenyzők is megjelentek. A vajdasági iskolákon kívül ezúttal jagodinai tanulók is csatlakoztak a versenyhez – mondta Námesztovszki Zsolt, a szerbiai döntő szervezője.

"Azért jó ez a WRO, mert mindig van valami sztori, hogy sövényt kell vágni vagy katica vagy kimenteni valakit. A gyerekek katicabogarakat gyűjtenek össze, ők megfoghatják, irányba állíthatják és áthelyezhetik. Így egyszerűbb természetesen a korukból adódóan. Az idősebbeknek már erre nincs joguk. Nekik is két perc áll rendelkezésre, de ők felrakják a robotot a pályára és ez autonóm módon kell hogy pontokat csináljon."

A csapatok négy kategóriában versenyeztek korosztálytól függően. Mindegyik kategóriagyőztes csapat részt vehet a világbajnokságon, amelyet októberben tartanak meg a németországi Dortmundban.

World Robot Olympiad
robotépítés
Szabadka
verseny

Most

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.