Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Z-generáció az iskolapadban

2019-05-09
12:01
2019-05-09
19:03
Forrás
Pannon RTV
Kik tartoznak a Z-generációhoz, hogyan kell tanítaniuk őket a pedagógusoknak és hogyan lehet felkelteni az érdeklődésüket - egyebek között ezekről a témákról tartottak előadást tanároknak a VM4K-ban.

A kérdésekre Csernik Ilma iskolapedagógus és Sutus Ágota logopédus adott választ. Az eseményt a Magyar Nemzeti Tanács szervezte.

Túrú Bernadetta, a Majsai Úti Általános Iskola tanítója 24 éve foglalkozik tanítással. Szerinte a Z-generáció, vagyis az internet megjelenése után született gyerekek nagyon sokban különböznek azoktól, akik korábban látták meg a napvilágot: „Sokkal többet tudnak, mint mi. Állandóan a gépek előtt vannak. Kevesebbet vannak a szabadban. Ami szerintem sokkal fontosabb lenne. A grafomotorikájuk gyengébb, mivel állandóan az ujjukat használják. Szerintem sokban különböznek.”

Az előadáson a pedagógusok megtudhatták, hogy melyek az említett generáció jellemzői, hogyan tudják elsajátítani az írást, olvasást a digitális világban, és hogyan lehet fejleszteni kapcsolataikat. Sutus Ágota, logopédus: „Szeretnénk, ha megértenék, hogy ők miben fejlődnek másként. Mert akkor másként tudunk hozzájuk közelíteni. De nyilvánvalóan vannak olyan területek, amiket a kutatások kimutattak, amelyeket erősebben kell fejlesztenünk.”

A továbbképzést a Magyar Nemzeti Tanács szervezte. De Negri Ibolya, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Úgy gondolom, hogy lehetőségünk van arra, illetve szeretnénk ezt a témakört még tovább boncolni, tovább taglalni. Valószínű, hogy ősztől folytatjuk ezeket a képzéseket.”

A szabadkai VM4K-ban megtartott eseményre 6 iskolából 29 tanító érkezett.

Z-generáció
VM4K
Magyar Nemzeti Tanács
Csernik Ilma
Sutus Ágota

Most

08:50, Frissítve: 09:06

Gyilkosság és öngyilkosság Kruševacon

Lelőtte feleségét és annak testvérét szombaton délelőtt egy kruševaci kávézó teraszán az 57 éves M.J., majd elmenekült a helyszínről - áll a szerb belügyminisztérium közleményében.
08:44

Bojkott mellett döntött az ellenzék

A választások bojkottja mellett döntött szombati ülésén a Demokrata Párt, a Szociáldemokrata Párt és az Együtt Szerbiáért szervezet egyesülésével létrejött Egyesült Demokrata Párt.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.