Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Z-generáció az iskolapadban

2019-05-09
12:01
2019-05-09
19:03
Forrás
Pannon RTV
Kik tartoznak a Z-generációhoz, hogyan kell tanítaniuk őket a pedagógusoknak és hogyan lehet felkelteni az érdeklődésüket - egyebek között ezekről a témákról tartottak előadást tanároknak a VM4K-ban.

A kérdésekre Csernik Ilma iskolapedagógus és Sutus Ágota logopédus adott választ. Az eseményt a Magyar Nemzeti Tanács szervezte.

Túrú Bernadetta, a Majsai Úti Általános Iskola tanítója 24 éve foglalkozik tanítással. Szerinte a Z-generáció, vagyis az internet megjelenése után született gyerekek nagyon sokban különböznek azoktól, akik korábban látták meg a napvilágot: „Sokkal többet tudnak, mint mi. Állandóan a gépek előtt vannak. Kevesebbet vannak a szabadban. Ami szerintem sokkal fontosabb lenne. A grafomotorikájuk gyengébb, mivel állandóan az ujjukat használják. Szerintem sokban különböznek.”

Az előadáson a pedagógusok megtudhatták, hogy melyek az említett generáció jellemzői, hogyan tudják elsajátítani az írást, olvasást a digitális világban, és hogyan lehet fejleszteni kapcsolataikat. Sutus Ágota, logopédus: „Szeretnénk, ha megértenék, hogy ők miben fejlődnek másként. Mert akkor másként tudunk hozzájuk közelíteni. De nyilvánvalóan vannak olyan területek, amiket a kutatások kimutattak, amelyeket erősebben kell fejlesztenünk.”

A továbbképzést a Magyar Nemzeti Tanács szervezte. De Negri Ibolya, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Úgy gondolom, hogy lehetőségünk van arra, illetve szeretnénk ezt a témakört még tovább boncolni, tovább taglalni. Valószínű, hogy ősztől folytatjuk ezeket a képzéseket.”

A szabadkai VM4K-ban megtartott eseményre 6 iskolából 29 tanító érkezett.

Z-generáció
VM4K
Magyar Nemzeti Tanács
Csernik Ilma
Sutus Ágota

Most

13:44, Frissítve: 13:58

Évadzáró a szabadkai KDSZ-ben

Évadzárót tartott tegnap este a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. Nyikolaj Erdman Az öngyilkos című előadást tekinthette meg a közönség a budapesti Szkéné Színház és Forte Társulattól.

Népszerű

Kiemelték a Hableány turistahajót

A turistahajó május 29-én süllyedt el 35 emberrel. A fedélzetén 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet tartózkodott.